Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, sub conducerea PS Siluan, a organizat zilele trecute la Gyula cea de a VII-a ediție a Festivalului de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești în Unagaria, intitulat „La obârșii, la izvor”.
Specificul acestui festival, organizat de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, este acela de a prezenta în fața publicului obiceiurile, tradițiile și portul popular românesc din din câte un județ din România. Anterior, au fost reprezentate judeţele Bihor, Satu Mare, Bistriţa, Arad, Timiş și Sălaj, iar în anul acesta a fost rândul județului Cluj să își facă cunoscute folclorul și tradițiile populare, prin intermediul Ansamblului Folcloric „Valea Someșului” din Gherla, aflat sub conducerea prof. Ovidiu Todea.
Manifestarea a putut avea loc și cu sprijinul altor instituții, din România și din Ungaria, dintre care amintim Institutul Cultural Român din Budapesta.
Evenimentul a fost precedat de Sfânta Liturghie Arhierească, săvârșită în Catedrala Episcopală din Gyula, de către PS Siluan, aflat în fruntea unui sobor de preoți și diaconi. Între oficialitățile prezente la Sfânta Liturghie s-au numărat Alexandru Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta, Gabriela Matei, directorul Institutului Cultural Român din Budapesta, Florin Trandafir Vasiloni, Consul General al României la Gyula, Ioan Fodoreanu, consul general și Andreea Monica Radu, consul la Consulatul General al României la Szeged, Răzvan Ciolcă și Veronica Ionescu, de la Ambasada României la Budapesta, Maria Gurzău Czeglédi, directoarea Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Ioan Neselean, viceprimarul municipiului Gherla, Mircea Corăbean, consilier local la Primăria Municipiului Gherla, Maria Marinela Istici, directorul Centrului Județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Cluj, prof. dr. Mircea Câmpean, cercetător științific în cadrul aceluiași Centru Județean, prof. Ovidiu Todea, directorul Ansamblului Folcloric „Valea Someșului” din Gherla, Tiberiu Iuhasz, directorul Oficiului Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, alți conducători de instituții românești din Ungaria ș.a. La slujbă, alături de credincioșii Catedralei, au participat și credincioși din alte parohii românești din Ungaria, precum și un grup de credincioși din România, din localitatea Lipova, județul Arad. Răspunsurile la strană au fost de grupul psaltic „Sfântul Mucenic Mina” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj.
După Sfânta Liturghie, în sala de ședințe a Episcopiei și în prezența diplomaților români, a fost semnat și un acord de parteneriat între Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria și Centrul Județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Cluj.
Programul propriu-zis al Festivalului, la care au asistat sute de spectatori, a avut loc după amiază pe scena Centrului Cultural Român din cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” publicul prezent aprecind dansurile, cântecele, costumele și interpretările membrilor Ansamblului Folcloric „Valea Someșului” din Gherla, ale celorlalți soliși de muzică populară sau ale orchestrei de muzică populară condusă de maestrul Ioan Boca, din Gherla. Tinerii membri ai Ansamblului Folcloric „Valea Someșului” au interpretat, în costume populare specifice, dansuri din diferite zone folclorice ale României (Gherla, Cluj, Bihor, Bistrița Năsăud, Maramureș, etc.). In deschiderea festivalului un grup de tineri dansatori din echipa de păstrare și promovare a tradițiilor populare, aparținând Centrului de Documentare și Informare al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, precum și solistul Grigore Poiendan, au prezentat, la rândul lor, câteva dintre dansurile și obiceiurile tradiționale ale românilor din Ungaria.
Tot cu acest prilej, prin bunăvoința Centrului Județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Cluj, pe holurile Centrului Cultural Român din Gyula a fost prezentată și o expoziție de fotografii, sub genericul „Izvoare”, cu scene din viața și tradițiile populare și folclorice din diferite zone ale județului Cluj. Cele 40 de tablouri cu fotografii înrămate au fost oferite apoi Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
La finalul acestei manifestări culturale de anvergură, PS Episcop Siluan i-a felicitat pe toți interpreții și artiștii populari ai acestui festival, care au dovedit că știu să prețuiască și să ducă mai departe valori culturale ale neamului românesc, constituind o bună nădejde pentru viitorul acestuia și le-a mulțumit în mod special părintelui protopop Origen Sabău, protopop de Debrecen și lui Mircea Corăbean, organizatorii principali ai acestui eveniment, precum și celorlalte instituții care au contribuit la desfășurarea lui, dar și tuturor participanților, părtași la această manifestare românească, la Gyula.
Lasă un comentariu