Filmul „Aftersun: A fost odată ca o vară“, proiectat la Cinematograful „Arta“ din Arad

Filmul „Aftersun: A fost odată ca o vară“, proiectat la Cinematograful „Arta“ din Arad

Filmul „Aftersun: A fost odată ca o vară“/„Aftersun“ (r. Charlotte Wells) care descrie o vacanță ca o punte vitală de emoție și căldură între tată și fiică, peste prăpastia tristeților și a neîmplinirilor, va fi proiectat la Cinematograful „Arta“ din Arad.

Proiecția va avea loc joi, 1 august, de la ora 19, iar accesul publicului va fi gratuit, în limita locurilor disponibile.

Debutul în regie al regizoarei Charlotte Wells, filmul „Aftersun: A fost odată ca o vară”/„Aftersun” a fost caracterizat de critici ca „superb” și „copleșitor”.

Sophie (Frankie Corio), o fetiță de unsprezece ani, petrece o vacanță perfectă și rară alături de tatăl ei, iubitorul și idealistul Calum (Paul Mescal), un tată singur care nu prea are timp să stea cu ea. Peste douăzeci de ani, Sophie evocă acea ultimă vacanță împreună, încercând să completeze ceea ce știe despre el cu frânturi și momente rămase străine.

Pentru rolul fiicei, Sophie, în copilărie, regizoarea Charlotte Wells a audiat peste 800 de fetițe, alegând-o pe debutanta Frankie Corio (13 ani).

Înainte de probele propriu-zise, fetiței i s-a cerut să trimită casete video cu ea făcând diverse activități zilnice împreună cu familia sa.

Paul Mescal (Calum) și Frankie Corio (Sophie) au avut o vacanță de două săptămâni într-o stațiune, înainte de filmări, pentru a se acomoda unul cu celălalt.

În timpul filmărilor, tatăl fetei și Paul Mescal, interpretul tatălui de pe ecran, au devenit foarte apropiați și încă țin legătura.

Regizoarea s-a inspirat, parțial, în construcția poveștii, dintr-o vacanță petrecută cu tatăl ei, incluzând în scenariu și exercițiile de tai chi practicate de tatăl său și de frații acestuia.

Evenimentele de la Cinematograful „Arta“ din Arad sunt organizate de Primăria Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură Arad.

Premii:

Marele premiu al Săptămânii Criticii la Festivalul de Film de la Cannes, 2022;

Premiul pentru cel mai bun film independent, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu și cea mai bună imagine la British Independent Film Awards, 2022;

Nominalizare la Cel mai bun actor (Paul Mescal) la European Film Awards, 2022.

SINOPSIS

„Aftersun: „A fost odată ca o vară“

Marea Britanie/SUA

Dramă, 102 minute

Sophie, o fetiță de 11 ani, se bucură din plin de timpul petrecut cu tatăl ei iubitor și idealist, Calum, într-una din rarele lor vacanțe. În vreme ce lumea adolescenței se ivește la orizont, Calum se luptă singur cu greutățile vieții din afara rolului de tată.

Douăzeci de ani mai târziu, amintirile dragi ale lui Sophie din acea ultimă vacanță împreună sunt adunate într-un zguduitor portret al relației lor. Prin ele, devenim martori la încercarea ei de a împăca imaginea tatălui pe care o cunoștea cu cea care îi rămăsese străină, transpusă în superbul și copleșitorul debut al lui Charlotte Wells.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.