Inspectorii fiscali au demarat verificări de amploare în această lună şi au sancţionat firmele care nu dădeau bonuri fiscale.
Amenzi au fost date şi atunci când inspectorii au descoperit mai mulţi sau mai puţini bani decât suma înregistrată în raportul de încasări. Însă au existat şi unele cazuri speciale, în care societăţile au fost penalizate cu sume uriaşe şi închise temporar pentru doar câţiva leuți.
Ca să se evite astfel de situaţii, ar trebui să se păstreze o proporţie între daunele descoperite şi amenzile date, însă acest lucru trebuie judecat în contextul situaţiei din zonă, susţine analistul Aurelian Dochia.
„De obicei, trebuie analizate caz cu caz. În mod normal, trebuie să existe o proporţionalitate între paguba descoperită şi penalitatea aplicată, dar sunt şi cazuri în care Fiscul încearcă să aibă o acţiune prin care să dea un exemplu celorlalte firme, să descurajeze comportamente similare. Dar uneori e vorba de situaţii care pot să fie cu anumită particularitate locală, iar Fiscul să transmită un anumit semnal”, a precizat analistul Aurelian Dochia, citat de Ziare.com.
Ceea ce se găseşte în plus se consideră fraudă, iar ce se găseşte în minus, se consideră că au fost scoşi bani de acolo fără documente justificative.
Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Dan Mureşan, a anunţat de curând că a trimis la Ministerul Finanţelor propunerea ca bacşişul să fie inclus pe nota de plată.
Însă analiștii susţine că acest lucru nu ar reprezenta o soluţie.
„Nu prea cred că ar funcţiona, nu cred că realmente ar oferi o soluţie. De multe ori clienţii sunt dezorientaţi, nu ştiu în ce măsură nota include sau nu bacşişul. Ar fi destul de greu de controlat şi de aplicat. mai mult, e descurajant şi faptul că cel care primeşte bacşişul trebuie să facă raportări la autorităţi, pentru a putea fi impozitat”, este de părere analistul Aurelian Dochia.
La începutul săptămânii trecute, inspectorii fiscali au dispus amenzi în valoare totală de 899.500 lei şi confiscări de numerar în cuantum total de 95.901 lei, 27.000 euro şi 3.200 dolari SUA.
Cele mai multe abateri constatate de inspectorii antifraudă au fost încălcarea obligaţiilor legale de utilizare a caselor de marcat, întocmirea defectuoasă a evidențelor financiar-contabile şi comercializarea de produse alcoolice fără banderole fiscale.
FELICITARI inspectorilor fiscali. Noi cumparatori dorim sa aplicati legea.