Autoritățile administrative și medicale arădene iau măsuri severe de protecție, în contextul în care doar în ultimele 24 de ore au fost depistate şapte cazuri noi de coronavirus.
Avem astăzi 20 de cazuri active în județul Arad, dintre care aproape jumătate dintr-o singură localitate, Sâmbăteni, unde este cel mai mare focar. Dintre cei 8 pacienți din județul Arad care au refuzat internarea pe propria răspundere, 7 sunt din Sâmbăteni.
Conducerea Consiliului Judeţean Arad (CJA) a făcut apel public la primarul comunei Păuliș, Ioan Turcin, la comandanții Poliției și ai Jandarmeriei, să ia măsuri responsabile pentru a preveni răspândirea bolii în Sâmbăteni și, de acolo, mai departe în județul Arad
În prezent sunt pregătite 112 paturi pentru pacienții suspecți sau confirmați, la Spitalul Județean. 19 medici de anestezie și terapie intensivă și 83 de asistenți medicali pregătiți pentru tratarea pacienților și alți 15 asistenți medicali de pe alte secții gata să fie delegați, la nevoie, pe terapie intensivă. Echipamentul de protecție este asigurat, în funcție de tip, pentru 2-6 luni. Toți pacienții internați prin UPU sunt testați, indiferent de boala de care suferă. Accesul aparținătorilor în spital este interzis
Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a organizat astăzi o conferință de presă pentru a informa opinia publică arădeană despre măsurile întreprinse de autoritățile administrative și medicale ale Aradului, într-o perioadă în care se semnalează în țară un noul val de îmbolnăviri Covid-19. Alături de președintele Consiliului Județean, la conferința de presă au participat Florina Ionescu, managerul interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, dr. Horea Timiș, directorul DSP Arad, dr. Gheorghe Domșa, coordonator al Grupului de Suport pentru Spitalul Județean și președinte al Casei de Asigurări de Sănătate Arad.
„Am fost informat astăzi că, potrivit ministrului Sănătății, dl. Nelu Tătaru, pune în discuție prelungirea «aproape iminentă» a stării de alertă, după data de 15 iulie. Vestea bună este că, deocamdată, evoluția epidemiologică nu indică necesitatea reinstaurării stării de urgență. Județul Arad nu este pe harta celor mai afectate județe, în acest al doilea val al pandemiei, dar, așa cum am declarat și ieri, ne pregătim pentru fiecare scenariu. Avem astăzi 20 de cazuri active în județul Arad, dintre care aproape jumătate dintr-o singură localitate. La această oră (deși situație se poate schimba în orice moment) nu avem niciun pacient din municipiu, toți sunt din județ. Dacă în primul val am avut peste 90% dintre pacienți din municipiu, de această dată, deocamdată, avem niște focare în județ. Cel mai mare focar este la Sâmbăteni și am solicitat astăzi DSP să identifice măsurile legale pentru izolarea acestui focar. Avem cazuri și la Sântana și Covăsânț, de acolo toți pacienții sunt internați. Aici vreau să fac o precizare. Dintre cei 8 pacienți din județul Arad care au refuzat internarea pe propria răspundere, șapte sunt din Sâmbăteni. Sigur că asta ne îngrijorează, de asta am solicitat DSP să ia toate măsurile legale posibile pentru a proteja sănătatea arădenilor. Noi avem obligația să avem grijă și de majoritatea cetățenilor, de oamenii sănătoși, chiar dacă Curtea Constituțională a decis că nu trebuie să avem grijă de ei. Noi respectăm legea, deciziile Curții, chiar dacă nu ne garantează dreptul la sănătate, dar asta nu înseamnă că stăm și așteptăm ca arădenii să se îmbolnăvească pe capete. Fac un apel public și la primarul comunei Păuliș, Ioan Turcin, de care aparține Sâmbăteni, să ia măsuri responsabile pentru a preveni răspândirea bolii în Sâmbăteni și, de acolo, mai departe în județul Arad. Solicit și comandantului poliției, respectiv comandantului Jardarmeriei, să protejeze întreaga noastră comunitate, căci Covid-19 este o boală extrem de contagioasă, trebuie să înțeleagă toată lumea că nu poți pune un drept individual deasupra unui drept colectiv, nu putem risca să îmbolnăvim toată comunitatea de la câteva persoane bolnave, dintre care unii, așa cum ne informează DSP, se plimbă pe stradă. Fac un nou un apel public la arădeni să poarte mască, mănuși, să își dezinfecteze mâinile, să respecte măsurile de prevenție, pentru că boala există, riscul de infectare este mare. Fac un apel și la proprietarii teraselor, către reprezentanții cultelor religioase, să respecte toate normele sanitare. Am fost la biserică, duminică, și am constatat că peste 80% dintre credincioși nu purtau mască și se pun, astfel, în pericol”, a precizat Iustin Cionca, preşedintele CJA.
Florina Ionescu, managerul interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, a declarat: „La ora actuală la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad avem 12 pacienți diagnosticați cu virusul SARS CoV-2 dintre care trei sunt pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Testăm fiecare persoană care se prezintă în Unitatea Primire Urgențe și care necesită internare. Până la sosirea rezultatului pacienții sunt internați pe două secții special destinate pentru suspecții de COVID-19, câte unul în salon. Avem pregătite 112 paturi pentru pacienții suspecți sau confirmați iar dacă situația o va impune vom reveni la numărul inițial de paturi alocate în luna martie pentru COVID-19. Avem personal medical necesar pentru buna desfășurare a activității. Avem 19 medici de anestezie și terapie intensivă și 83 de asistenți medicali iar în această perioadă mai pregătim 15 asistenți medicali de pe alte secții care să poată fi delegați, la nevoie, pe terapie intensivă. Avem echipamente de protecție pentru perioada următoare. În funcție de tipul echipamentului și raportat la stocurile folosite pe luna aprilie – când s-a folosit cel mai mult echipament de protecție avem necesarul pentru 2-6 luni de zile. În continuare păstrăm măsurile luate la începutul pandemiei și aici mă refer la interzicerea accesului aparținătorilor în spital, iar personal special desemnat preia pachetele acestora și le duce pe secții, la pacienți. Accesul persoanelor care se adresează cabinetelor medicale în regim de ambulatoriu se realizează pe bază de programare telefonică iar la intrare vor trece printr-un triaj epidemiologic. Facem un apel către cetățenii care se prezintă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad să respecte regulile, să poarte mască, să răspundă sincer la întrebările din chestionarul COVID-19 și pentru a evita aglomerație să respecte programările. Considerăm că respectarea măsurilor de protecție și prevenire a infecției cu SARS Cov-2 sunt cele mai importante în această perioadă”.
„Avem niște focare în întâlnirile religioase. Trebuie să fim atenți, totul pornește de la o responsabilitate socială. Instituțiile nu pot să oprească un focar, populația trebuie să fie responsabilă și disciplinată pentru a limita răspândirea bolii. Apreciez decizia Spitalului Județean de a testa personalul medical care se întoarce din concediu, cât și a pacienților care se internează, scopul fiind protejarea Spitalului. Ca și mesaj al Direcției de Sănătate Publică, fac un apel celor care au fost testați pozitiv și au ales să se autoizoleze la domiciliu. Îi rog să contacteze medicul de familie și să solicite internarea. Chiar dacă legislația este permisivă, pentru sănătatea lor și a comunității este mai bine să se interneze, să beneficieze de o monitorizare de specialitate. În plus, dacă nu respectă autoizolarea și infectează alte persoane, riscă să răspundă penal și chiar pecuniar. COVID este o boală și nu trebuie să ne jucăm cu ea. Apariția acestor noi focare demonstrează că nu se respectă regulile minime: purtarea măștii, distanțarea fizică în societate și spălarea mâinilor! DSP militează în continuare pentru prevenție, vom avea inclusiv o videoconferință, mâine, cu marii agenți economici pentru a respecta în continuare măsurile de protecție”, a adăugat dr. Horea Timiș, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad.
Dr. Gheorghe Domșa, coordonatorul Grupului de Suport pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, a declarat: „Am constituit un grup la nivelul tuturor instituțiilor, în care am colaborat pentru a ține sub control pandemia. Am ajuns de pe locul doi pe locul 12 în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri și acest lucru nu este puțin, a fost un efort colectiv al tuturor celor implicați. Asistăm la luări de poziție contrare, ideea este că nimeni nu este atotștiutor, de aceea invit pe toată lumea care are ceva de spus să vină la spitalul județean, să discutăm. Spitalul județean, deși a fost omis din lista ministerului, dintr-o regretabilă eroare, care nu este a spitalului, oferă servicii de testare. Eu ca doctor sunt de părere că asimptomaticii transmit virusul. Și de aceea, fac un apel către toți profesioniștii din spitalul județean, care nu sunt puțini, pentru a face o promovare a conduitei preventive, posibilitatea infectării cu virus fiind limitată dacă aceste condiții sunt respectate. Prevenția este mult mai utilă decât tratarea bolilor și ne scapă de multe. Sper că cei care contestă existența virusului să fie câți mai puțini. Este important ca majoritatea celor sănătoși să aibă o atitudine pro-activă astfel încât să micșorăm numărul celor care nu vor să respecte măsurile de răspândire a pandemiei”.
Consiliul Județean Arad colaborează cu Prefectura Județului Arad, cu Primăria Arad, cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, cu Casa de Asigurări de Sănătate, Direcția de Sănătate Publică, cu societatea civilă și cu mediul de afaceri în efortul de a ține sub control situația determinată de Covid-19 în județul Arad.
Lasă un comentariu