Zeci de kilometri de drumuri județene vor fi reabilitate cu bani europeni.
Miercuri, 3 octombrie, a fost o zi importantă pentru județul Arad, una dintre cele mai importante din actualul mandat al conducerii Consiliului Județean Arad.
La sediul Consiliului Județean au fost organizate două conferințe de presă: una, cu conducerea ADR Vest, în care a fost anunțată semnarea finanțării pentru trei drumuri județene, în lungime totală de 30,31 km, cu finanțare prin programul Regio – Programul Operațional Regional (Regio – POR) 2014-2020. Imediat după această conferință de presă, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, și vicepreședintele Sergiu Bîlcea, au anunțat că pe o altă finanțare europeană, prin programul Interreg, Consiliul Județean modernizează alte trei drumuri județene, în lungime totală de 20,2 km și construiește de la zero 12,1 km drum județean, În cadrul aceluiași proiect se va realiza șoseaua de centură a orașului Curtici.
Cu alte cuvinte, miercuri la Consiliul Județean Arad a fost anunțată semnarea contractelor de finanțare pentru 50,5 km de drum județean și construirea de la zero a 12,1 km drum județean. Investițiile se vor realiza din fonduri europene și se ridică la 23 de milioane de euro.
„Aș vrea să mulțumesc echipei de la Consiliul Județean care a lucrat pentru aceste proiecte. Consiliul Județean Arad a depus în ultimii doi ani proiecte europene în valoare de 660 de milioane de lei, dintre care 450 de milioane de lei sunt semnate sau în curs de semnare. Asta înseamnă 100 de milioane de euro pe care îi aducem pentru dezvoltarea Aradului. Este o muncă enormă în spatele acestor 100 de milioane de euro”, a declarat președintele Iustin Cionca.
La rândul său, vicepreședintele Sergiu Bîlcea a declarat: „Strategia noastră la CJA este modernizarea a 300 de km de drumuri județene, cele mai importante din județ. Pentru asta accesăm în special fonduri europene, dar folosim și banii Consiliului Județean. Pe unele drumuri am început deja lucrările, pe celelalte vom începe anul viitor, după îndeplinirea tuturor procedurilor legale. În următorii doi ani se va lucra în toate zonele județului”.
Miercuri, la sediul Consiliului Județean Arad, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) și Consiliul Județean Arad au semnat contractele de finanțare pentru următoarele proiecte:
- Modernizare DJ 709 Pîncota -Seleuș și Reabilitare DJ 792 Nădab-Seleuș
- Modernizare DJ 709J km 6+600 – 12+440 Nădlac – Peregu Mare
Proiectul Consiliului Județean Arad ,,Modernizare DJ 709 Pîncota-Seleuș și Reabilitare DJ 792 Nădab-Seleuș” va fi implementat pe parcursul a 17 luni și vizează:
- modernizarea drumului județean DJ 709, pe un tronson de 5,5 km, cuprins între Pâncota și Seleuș, lucrări aflate deja în curs de execuție;
- modernizarea drumului județean DJ792 pe traseul cuprins între localitățile Năbab și Seleuș, în lungime de 18,81 km, pentru care este semnat contractul de proiectare cu execuție.
Până la finalul implementării proiectului se vor moderniza 24,31 km de drum județean, 230,50 mp trotuare și 16 stații de transport public. Valoarea finanţării nerambursabile a proiectului este de 40.691.995,96 lei, iar valoarea totală a acestuia este de 41.648.738,00 lei
Cel de-al doilea proiect, ,,Modernizare DJ 709J km 6+600 – 12+440 Nădlac – Peregu Mare” va fi implementat pe parcursul a 6 luni și are ca scop finanțarea lucrărilor de modernizare a DJ 709J pe tronsonul cuprins între localitățile Nădlac și Peregu Mare, în lungime de 4,909 km, lucrări aflate încurs de execuție.
Valoarea finanţării nerambursabile a proiectului este de 5.639.628,59 lei, iar valoarea totală a acestuia este de 5.781.154,48 lei.
Demararea unor lucrări importante în infrastructură şi startul altor investiţii, în special în drumuri, se datorează capacităţii Consiliului Judeţean Arad de a atrage fonduri europene. „Investiţiile în reabilitarea drumurilor judeţene sunt foarte importante pentru noi, am acordat o atenţie specială atragerii fondurilor necesare pentru a finanţa proiectele. Fondurile europene sunt sursa financiară principală pentru investiţiile în drumuri, am reuşit să atragem fonduri generoase prin programe europene. Prin performanţa în atragerea de fonduri europene, am reuşit să compensăm loviturile pe care Guvernul le-a dat Aradului, prin tăierea banilor pentru investiţii. Infrastructura Aradului va fi îmbunătăţită semnificativ în următorii ani, datorită fondurilor europene. Credem că toţi arădenii trebuie să fie conştienţi de ponderea investiţiilor din bani europeni în infrastructura judeţului. De aceea, considerăm că atitudinea îndreptată împotriva instituţiilor europene, la nivel politic, de la nivelul Guvernului şi al Parlamentului sunt inacceptabile şi de natură să prejudicieze fiecare arădean, fiecare român”, a declarat Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Marți, 2 octombrie, s-a semnat cu Ministerul Dezvoltării contractul de finanțare nr.110559 (faza Notă Conceptuală) pentru proiectul strategic „Conectarea comunităţilor la infrastructura TEN-T în zona de frontieră româno-maghiară”, proiect a cărui valoare eligibilă totală este de 13.900.000,00 Euro. Finanțarea a fost solicitată în parteneriat cu Primăria Curtici și Fundația pentru Dezvoltarea Județului Bekes, din Ungaria. Din totalul valorii eligibile, Județului Arad îi revin 12.906.000,00 Euro. Valoarea estimată a investiției pe partea română este de 15.700.000,00 Euro, diferența fiind acoperită din efortul bugetar propriu al UAT Județul Arad și UAT Oraș Curtici.
Prin acest proiect, Județul Arad, în calitate de lider de proiect, va folosi integral finanțarea pe întreaga axă de modernizare a drumurilor județene disponibilă în Programul INTERREG VA România – Ungaria 2014-2020 pentru cele 8 județe eligibile: Satu Mare, Bihor, Arad și Timiș, respectiv Szabolcs-Szatmar-Bereg, Hajdu-Bihar, Bekes și Csongrad.
Vom asigura legătura localităților din zona transfrontalieră la infrastructura TEN-T, degrevând punctul de frontieră Nădlac prin redistribuirea traficului transfrontalier către puncte de frontieră alternative, legând DN 79 cu punctul de frontieră Vărșand cu ocolirea orașului Chișineu-Criș prin modernizarea următoarelor drumuri:
– Curtici – Sânmartin
– Sânmartin – Socodor
– Socodor – Nădab
– Orașul Curtici va construi centura sud-nord a oraşului (7,296 km) legând zona industrială cu DN 79 şi cu punctul de trecere de frontieră Vărşand.
Lasă un comentariu