Gheorghe Zamfir îşi va sărbători cei 50 de ani de activitate pe scena Teatrului de Vară din Arad. Spectacolul intitulat „Gheorghe Zamfir 50” va avea loc în această seară, începând cu ora 20,30.
Aniversarea a 50 de ani de activitate artistică a maestrului Gheorghe Zamfir, unul dintre cei mai remarcabili artişti de pe întreg mapamondul, va fi celebrată pe scena Teatrului de Vară Ethos într-un spectacol ce se doreşte a fi un eveniment de o reală valoare culturală, care va pune în lumină nivelul artistic şi cariera de peste cinci decenii a unuia dintre cei mai renumiţi şi apreciaţi artişti români la nivel internaţional.
Împreună cu taraful său, maestrul Gheorghe Zamfir va dărui cu această ocazie publicului arădean un strop de eternitate.
Supranumit Regele naiului, Gheorghe Zamfir este câștigătorul a 120 de discuri de aur și platină, și singurul artist european care a câștigat două discuri de aur în SUA și singurul artist român care a câștigat un disc de aur în Ungaria.
Autor a peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, instrumental și simfonic, are peste 160 de albume înregistrate și peste 120 de milioane de discuri vândute în întreaga lume. Exprimându-se artistic printr-un instrument aproape uitat, reușește să cucerească aplauzele întregii planete. După o carieră muzicală de succes, în 1982, în plin comunism, dedică un concert lui Dumnezeu. Cade în dizgrația cuplului Ceaușescu, fiind nevoit să plece în exil. Va concerta peste tot în lume, din Europa, în America de Sud, Canada și SUA, până în Australia, Japonia și Africa de Sud. Este invitat să susțină concerte, în diferite ocazii, de nenumărați șefi de state și personalități, printre care împărăteasa Japoniei, președintele Columbiei și Papa Ioan Paul al II-lea. Gheorghe Zamfir primește numeroase premii, distincții și medalii, printre care:
– Medalia Vaticanului, Ordinul Meritul Cultural al Franței, Titlul de Ofițer și Cavaler al Franței, Belgiei și Luxemburgului
– Ordinul Comandorului în Columbia
– Diploma Universității Don Bosco din Roma, de două ori
– Medalia de aur a Asociației din cadrul Academiei de Artă, Științe și Litere a Franței, de două ori
-Premiul Academiei Charles Cros
– Premiul Țitera de aur în Franța
– Premiul Săgetătorul de Aur, în Italia
– Premiul Internațional Omnia pentru întreaga operă muzicală, în cadrul premiilor anuale ale Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”, ediția 2009
Participă la coloana sonoră a următoarelor filme:
Le Grand Blond avec une chaussure noire (Marele Blond), 1972
Le retour du Grand Blond (Întoarcerea Marelui Blond), 1974
Picnic at Hanging Rock (Picnic la Hanging Rock), 1975
Once upon a time in America (A fost odată în America), 1984
The Karate Kid (Karate Kid), 1984
Paradise, 1984
Margarit i Margarita, 1989
Omohide poro poro (Memories of Yesterday), 1991
Celeste, 1991
Preku ezeroto (Across the Lake), 1997
Kill Bill. Vol.1, 2003.
Lasă un comentariu