Ghiță Măcelarul de la Pecica, cel care își spune „Gardianul Mezelurilor Tradiționale”, este partener în cadrul proiectului „Dezvoltarea pieței locale din zona localității Pecica, județul Arad, bazată exclusiv pe integrarea lanțurilor scurte de aprovizionare cu produce procesate din carne”, al cărui lider este orașul Pecica, iar ceilalți parteneri sunt Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale Arădene (APPTA) și Gladis Stefan II.
Proiectul poate fi identificat prin numărul contractului de finanțare C1640000E012150200247, iar valoarea totală de 206.351,00 euro, din care finanţare publică prin PNDR – 170.042 euro și cofinanţarea privată a beneficiarului – 36.309 euro.
Ghiță Măcelarul a devenit deja un simbol al meșteșugului tradițional de preparare a cărnii. Cu o experiență de peste 30 de ani, el păstrează și promovează rețetele autentice bănățene și ardelenești, transformând materia primă locală în specialități apreciate în întreaga regiune.
Ghiță a învățat arta măcelăriei de la tatăl și bunicul său, păstrând metode tradiționale de afumare și condimentare. Produsele sale: cârnați, slănină afumată cu paprika, salamul pecican și jumări de casă, sunt pregătite manual, fără adaosuri industriale, respectând rețetele strămoșești. Dintre produsele lui de top, Salamul de Pecica este preparat din carne de porc și vită, cu usturoi și chimen, afumat în lemn de fag. Slana afumată cu boia dulce este un amestec perfect între grăsimea aromată și gustul picant, iar jumările de casă sunt crocante, cu o aromă deosebită.
În ceea ce privește metodele sale de lucru, Ghiță folosește doar carne de animale crescute local, iar procesul de afumare se face la foc mic, în afumătoarea sa din curte. Nu folosește conservanți, doar sare, condimente naturale și răbdare.
Produsele sale au fost premiate la târgurile agroalimentare din Arad și Timișoara, iar clienții lui fideli din toată țara îi comandă produsele pentru evenimente speciale. Totodată, Ghiță Măcelarul colaborează cu pensiuni și restaurante care promovează bucătăria tradițională.
















Lasă un comentariu