Parlamentarul PNL, Glad Varga susține că, prin votul majorităţii PSD-ALDE, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.171/2010 privind sancţionarea contravenţiilor silvice (PLx 162/2014) a fost adoptată de către Camera Deputaţilor și că ieri, în schimb, au existat declaraţii în spatial public ale reprezentanţilor PSD, care salută adoptarea acestei legi, ca pe „o mare victorie, un nou dar pentru pădure”.
„Consider că trebuie să atrag atenţia asupra faptului că prin adoptarea acestui act normativ se omit sancţiuni pentru fapte incriminate chiar şi de legislaţia europeană şi se creează fisuri în cadrul legal, care permit degradarea pădurilor României”, a declarat parlamentarul PNL, Glad Varga.
Deputatul liberal este de părere că faţă de OUG 51/2016, care era în vigoare până acum, legea propusă de PSD îi dezavantajează pe cei care exploatează corect, prin sancţiunile mult mai mici, și încurajează exploatarea ilegală.
„Totodată, personalului silvic care săvârşeşte fapte ce constituie contravenţii, i se suspendă autorizaţia de practică pe o perioadă limitată de timp şi nu i se mai aplică amenzi. Aprobările sau autorizările de către şeful ocolului silvic a actelor de punere în valoare de produse accidentale, în care arborii nu îndeplinesc condiţia de a fi încadraţi în această categorie sau de punere în valoare de produse accidentale, altele decât cele rezultate din defrişările legal aprobate sau a arborilor care nu sunt afectaţi de factori abiotici sau biotici nu mai sunt incriminate, prin omiterea unui întreg articol completat de OUG 51/2016”, a afirmat deputatul Varga.
Glad Varga reamintește că prin controalele efectuate de Gărzile Forestiere s-a constatat că administratorii de pădure exploatau cantităţi mari de lemn (5 milioane mc anual) cu justificarea falsă că arborii sunt afectaţi de factori biotici sau abiotici, iar această faptă ilegală sancţionată prin OUG 51/2016, nu mai este prevăzută în legea adoptată.
Depăşirea posibilităţii de produse principale, inclusiv ca urmare a recoltării produselor accidentale sau depăşirea volumului decenal din lucrări de conservare, stabilit de amenajamentul silvic, care era sancţionată gradual prin OUG 51/2016 în funcţie de procentul de depăşire, cu amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 30.000 lei (peste 25% din posibilitatea legală) a fost eliminată din noua lege adoptată, care prevede amenzi cuprinse între 1.000 lei şi 5.000 lei, indiferent de gradul de depăşire.
„Aveţi mai sus o scurtă comparaţie a primelor 5 articole din OUG 51/2016 şi din noua lege aprobată, cu care PSD a ieşit public, ca un proiect de succes pentru protejarea fondului forestier. Nu, legea aprobată săptămâna aceasta trece cu vederea fapte importante de încălcare a regimului silvic, care vor avea ca rezultat creşterea tăierilor ilegale. În calitate de deputat şi membru al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic, voi susţine şi reveni cu un proiect legislativ de modificare şi completare a Legii privind contravenţiile silvice. Consider că prin legea aprobată ieri, PSD sfidează eforturile societăţii civile de a proteja pădurile, 100 de noi contravenţii silvice, în vigoare de peste jumătate de an, pierzându-se prin votul PSD-ALDE”, a concluzionat deputatul PNL, Glad Varga.
Ce face ?!?!?!!? Pai si fara paduri ??!?!!?
Pe „liberalul” ăsta nu poți da nici măcar o punguță cu doi bani. Dacă îl întrebi de Carmen Silva îți spune că nu o știe pentru că nu frecventează aceleași cluburi.