Grădina Botanică Universitară „Pavel Covaci” din Macea a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, a editat și în acest an, la Editura „Vasile Goldiş” University Press, Catalogul de semințe (Index seminum Nr. 25), autori: prof. univ. dr. Aurel Ardelean, lect. dr. ing. Ion Don, biolog Cornelia Doiniţa Don, în care sunt cuprinse speciile vegetale de la care s-au recoltat semințe în anul 2016.
Grădina de la Macea este membră fondatoare a Asociației Grădinilor Botanice din România (AGBR), cu sediul în București și membră a Botanic Gardens Conservation International (BGCI), cu sediul în Richmond, Anglia.
Grădina are relații de colaborare, respectiv de schimb reciproc de cataloage de semințe și respectiv semințe, cu 255 de instituții similare (grădini botanice, arboretumuri, bănci de semințe) din țară (20 instituții) și de peste hotare (Anglia – 6 instituții, Franța – 18, Germania – 33, Spania – 12, Ungaria – 11, etc.).
Scopul principal al acestei activități este acela de a îmbogății permanent colecțiile de plante ale grădinii, dar și procurarea de material vegetal necesar unor cercetări în domeniu botanic, fitoterapeutic, etc.
Grădina de la Macea are în prezent o colecție de 3830 specii vegetale, cultivate sau spontane, care sunt răspândite în diversele sectoare amenajate, pe suprafața de 21,5 hectare. De remarcat este faptul că la Macea se află una din cele mai bogate colecții de plante lemnoase din țară, fapt evidențiat atât în literatura recentă de specialitate cât și în cataloagele de semințe editate în ultimii ani.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” a subliniat: „Acest Catalog de semințe cuprinde 1061 de specii, dintre care 60 aparțin rășinoaselor și restul foioaselor. Speciile aparţin la 101 familii de plante dintre care cel mai bine reprezentate sunt: familia Rosaceae (191 specii), Asteraceae (102), Fabaceae (69), Lamiaceae (62), Poaceae (40) și Cupresaceae (35). Printre raritățile cuprinse în catalog se află: Arborele batistă (Davidia involucrata), Planta unicorn (Proboscidea fragrans) și Salba japoneză cu frunze roșiatice toamna (Euonymus alatus – foto coperta index). Dintre speciile cu valoare decorativă mare amintim: Știrul tricolor (Amaranthus tricolor ‘Splendens’), Luminița (Oenothera missouriensis) și Bujorul lemnos (Paeonia × suffruticosa). Majoritatea mostrelor de semințe au fost recoltate de la plantele cultivate în Grădina Botanică de la Macea și doar o parte mai mică din recolta de semințe a anului 2016, respectiv 15 %, aparține speciilor din flora spontană a zonei și au fost recoltate cu ocazia ieșirilor în teren prilejuite de studiul florei comunei Macea”.
„Ca şi o noutate, în acest Catalog de semințe, nu au fost incluse unele specii care sunt considerate invazive și nedorite, ca de exemplu Ambrosia artemisiifolia și Heracleum mantegazzianum. De asemenea, atunci când se introduc în cultură specii noi, o atenție deosebită se acordă evitării specii potențial invazive”, a precizat lect. dr. ing. Ion Don, directorul grădinii Botanice Universitare „Pavel Covaci” din Macea.
O bună parte din materialul semincier recoltat în 2016 se păstrează și se conservă în cadrul Colecției de semințe de la Macea, înființată, în anul 2013, în cadrul Proiectului HURO/1101/119/1.3.1 Pro-Plants, proiect realizat în colaborare cu Universitatea Corvinus din Budapesta, prin Arboretum Szarvas.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” a declarat: „Grădina Botanică Universitară „Pavel Covaci” din Macea a editat, sub îndrumarea Consiliului Științific al Grădinii Botanice, Colecția de Semințe (index seminum) pe anul 2016, care va servi la schimbul de seminţe, conservarea semințelor în banca de gene și va servi ca material de comunicare cu 255 de grădini botanice, care posedă bănci de gene din biologia vegetală. Grădina Botanică din Macea are un număr de peste 3800 taxoni și va organiza, în septembrie, 2017, sub egida Universității de Vest „Vasile Goldiș” și a Universității BOKU din Viena, un simpozion internațional de botanică”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.
Daniel Albu
Lasă un comentariu