Direcția de Sănătate Publică Arad desfășoară pe parcursul lunii august o campanie de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanța protecției solare, în prevenirea cancerelor de piele.
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, la fiecare 4 minute o persoană moare de cancer de piele; legătura dintre expunerea la soare şi cancerele de piele a fost descoperită abia în 1956; în România peste 1000 de persoane sunt diagnosticate anual cu melanom malign, iar aproape o treime decedează din cauza acestei afecţiuni.
Scopul campanie „Protecția solară – un pas important spre sănătate!” este reducerea incidenţei cancerelor de piele, în mod special a melanomului malign, a afecţiunilor oculare şi a altor patologii secundare expunerii excesive la radiaţiile ultraviolete.
Obiectivul principal al campaniei este creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la riscul apariţiei afecţiunilor maligne la nivelul tegumentelor sau a altor afecţiuni datorate expunerii excesive la soare.
Radiaţia UV în cantităţi mici este benefică pentru sănătate şi joacă un rol important în producerea de vitamină D. Un aport şi nivel adecvat de vitamină D sunt esenţiale pentru starea de sănătate deoarece această vitamină este necesară pentru sănătatea oaselor, articulaţiilor, funcţiei musculare şi neurologice.
Totuşi expunerea excesivă la radiaţia UV este asociată cu diferite tipuri de cancer de piele, arsuri ale pielii, îmbătrânire accelerată a pielii, cataractă şi alte boli ale ochilor (fotokeratite și fotocojunctivite).
Potrivit Centrului American pentru Combaterea si Prevenirea Bolilor (CDC), există trei tipuri de raze UV:
– raze ultraviolete de tip A (UVA) – reprezinta cea mai consistentă sursă de radiație solara (peste 90%); razele UVA ajung pe suprafața pâmăntului și au capacitatea de a pătrunde în piele (epiderma, derm, pana aproape de hipoderm), unde pot produce deteriorări la nivelul țesutului cutanat și pot creste riscul de cancer de piele;
– raze ultraviolete de tip B (UVB) – ajung într-o proporție mult mai mică pe suprafata pâmantului (reprezinta în jur de 5% din radiatia solara) și pot penetra pielea (epiderma, pana aproape de derm), dar nu atât de adânc ca razele UVA; cercetatorii le consideră responsabile pentru anumite tipuri de cancer de piele;
– raze ultraviolete de tip C (UVC) – nu ajung la suprafața pământului, pentru ca sunt absorbite de atmosferă; cât timp stratul de ozon le reține, ele nu reprezinta un pericol.
Zece reguli privind expunerea la soare:
1. Cea mai buna protecție este cea asigurată de haine. Pentru toți, dar mai ales pentru copii, folosiți tricouri si șepci.
2. Evitați expunerea directă a copiilor la acțiunea directă a razelor solare.
3. Arsurile solare sunt periculoase, mai ales pentru copii.
4. Evitați expunerea directa in intervalul de timp 11-16.
5. Expunerea la soare trebuie sa fie progresiva.
6. Nisipul, apa pot reflecta mai mult din jumatate din razele solare direct pe pielea dumneavoastra.
7. Aplicați crema protectoare solară la un interval de cel putin doua ore si după fiecare baie, indiferent de indicele de protecție.
8. Adaptați tipul protectorului solar in funcție de tenul dumneavoastră.
9. Dacă folosiți un protector solar, nu prelungiți expunerea la soare.
10. Dacă vă aflați la altitudine mare sau la tropice , creșteți indicele protectorului solar.
Lasă un comentariu