Guvernul ia măsuri preventive împotriva Ebola înainte să fie prea târziu

Guvernul ia măsuri preventive împotriva Ebola înainte să fie prea târziu

Ministerul Sănătăţii va primi, la rectificarea bugetară programată pentru săptămâna viitoare, fonduri pentru unităţi medicale care să intervină în cazul în care în România ar fi semnalat vreun caz izolat de Ebola, a anunţat premierul Victor Ponta, precizând că este vorba doar de o măsură preventivă.

„Epidemia de Ebola face ravagii îngrozitoare în Africa de Vest, dar oricând poate lovi şi alte societăţi. Am discutat cu doctorul Arafat, am văzut care sunt exact facilităţile pe care fiecare ţară trebuie să le aibă la dispoziţie dacă apare vreun caz izolat, dacă semnalăm la aeroport vreo problemă şi la rectificarea de săptămâna viitoare alocăm toţi banii necesari ca România să aibă unităţile medicale de intervenţii. Doamne fereşte, nu vreau să sperii pe nimeni, să nu creăm vreo panică, nu e vorba de epidemii, dar dacă avem un caz, două cazuri, trebuie să avem echipamentele cele mai moderne de depistare în primul rând şi, după aceea, de izolare a celor posibili afectaţi de o asemenea boală”, a spus Ponta la Antena 3.

El a afirmat că speră să nu fie cazul pentru o astfel de intervenţie, adăugând însă că „paza bună, trece primejdie rea”.

Peste 20.000 de oameni riscă să fie infectaţi cu Ebola până în noiembrie dacă nu vor fi consolidate măsurile antiepidemice în statele vest-africane, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Săptămâna trecută, Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat la rândul său că există riscul ca 20.000 de cazuri noi de infecţie cu Ebola să fie înregistrate până la sfârşitul acestui an.

“Presupunând că nu se înregistrează nicio schimbare la nivelul măsurilor de control a epidemiei, la începutul lunii noiembrie vor fi 9.939 de cazuri în Liberia, 5.935 în Guineea și 5.063 în Sierra Leone, arată experții în studiu. ‘Fără o îmbunătățire semnificativă a măsurilor, în următoarele luni vor exista nu sute de cazuri și de morți pe săptămână, ci mii”, avertizează ei, subliniind că rata mortalității în rândul persoanelor afectate de virus se ridică la 70,8%.

Dacă nu se face nimic, Ebola riscă să se prelungească în regiune câțiva ani și să devină ‘endemică’, potrivit experților. Conform celui mai recent bilanț al OMS, publicat luni, epidemia de Ebola s-a soldat cu peste 2.800 de morți în Africa occidentală de la începutul anului, cele mai afectate țări fiind Liberia, Guineea și Sierra Leone.
sursa:cronicaromana.net
sursafoto:theoutbreak.net

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.