Vești bune pentru salariații care primesc un salariu brut mai mic de 3.ooo de lei și au copii în întreținere. Potrivit noului Cod fiscal, pot beneficia de deducere personală ambii părinți, începând cu luna ianuarie 2016.
Deducerea personală se stabileşte în funcţie de venitul brut lunar din salariul realizat de un salariat şi variază în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinere.
Deducerea personală se acordă doar la locul de muncă unde salariatul are funcţia de bază declarată.
Pentru salariații care au un venit lunar brut sub 1.500 de lei inclusiv, deducerea se acordă astfel: dacă nu au persoane în întreţinere – 300 de lei; pentru cei care au o persoană în întreţinere – 400 de lei; dacă sunt două persoane în întreţinere suma crește la 500 de lei; iar cei care au trei persoane în întreţinere – 600 de lei. Pentru angajații care au patru sau mai multe persoane în întreţinere deducerea este de 800 de lei.
În cazul salariaților care primesc salarii brute între 1.501 lei și 3.000 lei, deducerea personală sau deducerile pentru persoane în întreținere, se reduc de la sumele mai sus amintite până la zero (pentru salarii brute mai mari de 3.001 lei).
Persoana aflată în întreţinere poate fi soţia sau soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soțului ori soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile sau neimpozabile, sunt mai mici de 300 de lei lunar, cu excepţia veniturilor prevăzute la art. 62 lit. 0, w şi X şi/sau ale pensiilor de urmaş cuvenite conform legii, precum şi a prestaţiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru copilul minor aflat în întreţinerea părinţilor sau a tutorelui, deducerea personală se acordă fiecăruia dintre părinţi, respectiv tutorelui.
Deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală se acordă pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază, în limita venitului realizat.
Copilul minor este considerat întotdeauna întreţinut, cu excepţia celor încadraţi în muncă, indiferent dacă se află în unităţi speciale sanitare sau de protecţie specială şi altele asemenea, dacă veniturile minorului sunt mai mici de 300 lei lunar.
Dacă venitul unei persoane aflate în întreţinere depăşeşte 300 lei lunar, ea nu este considerată întreţinută.
Pentru stabilirea deducerii personale la care are dreptul, salariatul va depune la plătitorul de venituri din salarii o declaraţie pe propria răspundere, care trebuie să cuprindă următoarele informaţii: datele de identificare a contribuabilului care realizează venituri din salarii (numele şi prenumele, domiciliul, codul numeric personal) şi datele de identificare a fiecărei persoane aflate în întreţinere (numele şi prenumele, codul numeric personal).
Declaraţiile pe propria răspundere depuse în vederea acordării de deduceri personale nu se emit ca formulare tipizate.
Salariatul va prezenta angajatorului documentele justificative care să ateste persoanele aflate în întreţinere, cum sunt: certificatul de căsătorie, certificatele de naştere ale copiilor, adeverinţa de venit a persoanei întreţinute sau declaraţia pe propria răspundere şi altele.
Documentele vor fi prezentate în original şi în copie, plătitorul de venituri din salarii păstrând copia după ce verifică conformitatea cu originalul.
Lasă un comentariu