În spatele cortinei. Gogorița anticipatelor, fluturată pentru naivi

În spatele cortinei. Gogorița anticipatelor, fluturată pentru naivi

Teoretic, situația de criză în care ne aflăm ar duce la alegeri anticipate, numai că lucrurile nu stau chiar așa cum ni se aruncă în ochi.

Era clar de la bun început că USR va ieși la un momentdat de la guvernare, aruncând toate relele în cârca PNL, numai că nu acesta este momentul. Criza este generată de situația catastrofală din sănătate, dar ministrul nu este de la PNL, ci de la USR PLUS, așa că această formațiune nu are cum să câștige, ci, dimpotrivă, să piardă. Pe de altă parte, este limpede că de câștigat au PSD și AUR, doar că nu se știe cât de mult câștigă fiecare.Pot să pun pariu că PSD ar capitaliza maximum 20% din voturile împotriva PNL și USR, iar 80% s-ar duce către AUR. În eventualitatea alegerilor anticipate, ar fi foarte posibil ca PSD și AUR să poată forma o majoritate, alături de PNR, un partid săltăreț cu ajutorul broscuței Șoșoacă, doar că sub nicio formă PSD nu poate accepta să intre la guvernare acum, pentru că este imposibil să gestioneze criza socială generată de Covid. Niciun guvern din Europa nu este în stare, atunci cum ar fi capabil de așa ceva un guvern al României lipsit de susținere, ba chiar obstrucționat de către Uniunea Europeană, pe motiv de apartenență politică?

Așadar, nici USR PLUS nu dorește alegeri anticipate acum, din moment ce acestea ar fi provocate de demiterea unui ministru al său, ci abia după ce va trece în opoziție și va trage cu toate tunurile în PNL. Nici PNL nu vrea alegeri anticipate, pentru că ar pierde catastrofal, așa că vor încerca să forțeze ieșirea USR PLUS dela guvernare, prin intermediul lui Iohannis. După părerea mea, Iohannis a bătut deja palma cu PSD, care , la schimb cu schimbarea lui Câțu, va depune moțiune de cenzură și va susține un guvern minoritar PNL. Nu fac previziuni aventuriste, dar s-ar putea să avem parte de surprize, să ne pomenim cu un premier gen Siegfried Mureșan. Nu spun că Rareș Bogdan nu ar putea fi o variantă, numai că nu cred, acesta are alte ambiții. O revenire a lui Ludovic Orban, cred eu, ar fi improbabilă, nu îl vrea Iohannis. Prea mult nu vom avea de așteptat. Să vedem! 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.