Pentru a-și aduna din ce în ce mai mulți bani guvernul ia de unde se poate, iar dacă nu se poate oricum ia. Noua născocire a autorităților este plata taxei hoteliere nu doar pe noaptea de cazare, ci şi pe micul dejun inclus în oferte, ceea ce face ca impozitul să crească cu 20%, afectând profitabilitatea sectorului.
„În România anului 2014, la aproape şase ani de la începerea crizei economice mondiale, industria hoteliera subzistă cu mare greutate. O industrie care a fost atât de lovită de criză în 2009, pierzând aproape 25% din cifra de afaceri anuală, care nici până acum nu a fost recuperată, a fost lovită în plus de minunaţii noştri guvernanţi, în 2010, prin majorarea TVA-ului (în condiţiile în care în alte ţări din UE a fost instantaneu scăzută) la restaurante şi evenimente”, a spus Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).
El a afirmat că industria hotelieră a reuşit cu greu în urmă cu cinci ani sa convingă guvernanţii că includerea măcar a micului dejun la cota redusă de TVA de 9%, alături de cazare, ar veni ca o măsură pozitivă pentru turismul aflat în cădere liberă.
Prin includerea în momentul vânzării a micului dejun în pachetul de cazare, continuă oficialul FIHR, s-au creat premisele unei interpretări ulterioare a unei alte taxe pe care industria trebuie să o suporte, şi anume taxa hotelieră.
Autorităţile solicită plata taxei hoteliere nu doar pe noaptea de cazare, ci şi pe micul dejun inclus în oferte, ceea ce face ca impozitul să crească cu 20%, afectând profitabilitatea sectorului, susţine Radu Enache, preşedintele FIHR, dar Ministerul Finanţelor precizează că încă analizează situaţia.
„Înţelegem foarte clar că s-a mai găsit un debuşeu pentru majorarea taxelor la bugetele locale, prin mărirea taxei hoteliere şi recalcularea acesteia cu adăugarea micului dejun. Deci, dragi hotelieri, aşteptaţi controale care să vă solicite taxe suplimentare pe ultimii cinci ani, cu majorările de întârziere şi penalitaţile aferente. Fără vreun act normativ clar, dar cu indicaţii ale Ministerului Finanţelor precise, guvernanţii se năpustesc pe toate unităţile hoteliere din România”, a mai spus oficialul federaţiei hoteliere.
„Această ultimă lovitură dată industriei hoteliere din România nu va întârzia să diminueze şi mai mult interesul faţă de turismul în Grădina Carpaţilor, coroborată şi cu restul de taxe şi impozite pe care le plătim în această ţară. Deunăzi auzisem de 39 de taxe, dar în industria noastră am numarat mai multe, din care, să nu uităm, taxa pe clădiri este una particulară, prin pondere şi contribuţie la bugetul local, prin care contribuim cu sume extrem de generoase, care ne fac să regretăm că nu putem lua hotelurile în spate, ca să le mutăm în altă ţară sau aiurea. Cercetăm, însă, poate vom găsi o variantă să le transformăm în hoteluri mobile, ca să le putem transporta mai uşor peste graniţă”, a încheiat Radu Enache.
Aceasta adăugare va ridica prețurile din nou iar realul periol este că hotelierii nu vor reuși să supraviețuiască mai ales că sezonul merge din ce în ce mai slab.
Lasă un comentariu