În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).
România are, la această dată, trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu – Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile, începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei – Indicație Geografică Protejată.
Alte două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.
Potrivit prevederilor regulamentului UE nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare „cererile de înregistrare a denumirilor în cadrul sistemelor de calitate pot fi depuse numai de către grupuri care lucrează cu produse a căror denumire urmează să fie înregistrată. În cazul unei denumiri de origine protejate sau al unei indicaţii geografice protejate care desemnează o zonă geografică transfrontalieră sau în cazul unei denumiri de specialitate tradiţională garantată, mai multe grupuri din diferite state membre sau ţări terţe pot depune o cerere de înregistrare comună”.
Știind că procedura de înregistrare este una anevoioasă, am luat legătura cu Marinela Petran, președinte al Asociației Producătorilor de Produse Tradiționale „Arădeanca”, pentru a afla care este situația produselor din județul Arad. Aceasta ne-a declarat că „se fac demersuri pentru înregistrarea «Pitei de Pecica» și a «Salamului de Nădlac», două produse cunoscute și îndrăgite, inclusiv pe plan național. Schema de calitate presupune niște costuri ridicate, în plus există câteva detalii care trebuie aliniate la cerințele Uniunii, dar nu ne dăm bătuți, depunem toate diligențele necesare în planul de implementare a strategiilor de dezvoltare locală, în vederea înregistrării cu succes a acestor produse”.
Vă oferim aici spre informare lista producătorilor de produse tradiționale din județul Arad, care fac parte din Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale „Arădeanca”.
Foto: Facebook
Lasă un comentariu