INEDIT: Trecutul și prezentul într-un proiect de renovare a unei case din 1934 (GALERIE FOTO)

INEDIT: Trecutul și prezentul într-un proiect de renovare a unei case din 1934 (GALERIE FOTO)

Cristian Prack, un tânăr de 22 de ani, își dedică timpul liber și resursele pentru a renova, aproape singur, o casă construită în 1934, aflată în Tauț, satul său natal.

Născut și crescut în Tauț, Cristian a fost mereu fascinat de patrimoniul local și de ce oferă locul în care a crescut, având mai multe inițiative de documentare și promovare, printre care proiectul de fotografie documentară Tauțul în imagini.

După ce a studiat marketingul în Oradea, Cristian a decis să nu lase de izbeliște rădăcinile și să renoveze o casă care a fost martoră la aproape un secol de istorie, adăpost pentru soldații concentrărilor de la acea vreme și care poartă în spate pagini întregi de istorie, conform autobiografiei fostului proprietar, pe care acesta a găsit-o în casă.

„Casa 154, reprezintă mai mult decât o casă; este o parte din identitatea comunității noastre. Prin renovare, nu doar că îmi onorez strămoșii, dar ofer și generațiilor viitoare o legătură tangibilă cu trecutul, împletindu-l  oarecum cu confortul adus de prezent”, spune Prack Cristian, adăugând: „Îmi doresc ca acest proiect să inspire și alți tineri să se implice în promovarea și conservarea patrimoniului local.”

Casa, construită în stil tradițional, cu prispă, este a 154 – a casă din sat, de aici și numele, și păstrează elemente arhitecturale originale, pe care Cristian le păstrează în mare parte, în același timp, adaugă elemente moderne, integrate armonios, pentru a asigura confortul și funcționalitatea necesare în zilele noastre.

Deși locuiește în Oradea, unde a absolvit recent studiile universitare, Cristian se întoarce frecvent în Tauț pentru a lucra la Casa 154. El a transformat această renovare într-o adevărată pasiune, documentând întregul proces prin videoclipuri în care le povestește urmăritorilor săi tot ce face la căsuță, pe rețelele de socializare. În mai puțin de un an a reușit să strângă o comunitate de peste 25.000 de urmăritori și peste 6 milioane de vizualizări pe Instagram și TikTok.

Proiectul lui Cristian nu este doar despre restaurarea fizică, ci și despre revitalizarea memoriei colective și redescoperirea vieții în liniște. „Este o bucurie să vezi cum o clădire veche poate prinde din nou viață și să îți dai seama că eforturile tale au un impact pozitiv”, afirmă acesta.

Tânărul de numai 22 de ani dorește să împărtășească în final experiența traiului la țară și cu alții, dar până atunci vă invită să-i fiți alături în această călătorie prin intermediul rețelelor de socializare.

  1. […] Citeste articol integral Sursa & Foto Credit- “newsar.ro” […]

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.