Inteligența artificială începe să fie integrată din ce în ce mai mult în viața de zi cu zi

Inteligența artificială începe să fie integrată din ce în ce mai mult în viața de zi cu zi

„Inteligența Artificială este o ramură specifică a informaticii preocupată de replicarea procesului de gândire și a capacității de luare a deciziilor a oamenilor prin algoritmi informatici. Există multe ramuri diferite ale AI care pot crea și face lucruri diferite. Unele tipuri completează sarcini simple, în timp ce altele sunt mult mai complexe”, este una dintre definițiile AI, pe care le-am găsit scriind pe Google „ce este Inteligența Artificială”.

Folosim AI-ul zi de zi, chiar fără se ne dăm seama. Am dat deja un prim exemplu de integrare în viața noastră a acestei forme de inteligență: căutările pe Google. A intrat în reflex să deschidem acest motor de căutare atunci când aflăm ceva. Dacă dorești să afli ce s-a întâmplat în Super Bowl 2025, primul impuls nu este să intri pe site-ul NFL, ci să accesezi Google.ro și să scrii „rezultat Super Bowl 2025”. Algoritmii motoarelor de căutare utilizează AI pentru a perfecționa și pentru a afișa rezultate mai bune fără intervenția programatorilor.

Un algoritm AI adună date despre ceea ce oamenii caută cel mai des și le folosește pentru a completa predicțiile pe care le poți folosi pentru a naviga. Este suficient să introduci un singur cuvânt pentru ca sub bara de căutare să apară câteva sugestii care conțin cuvântul respectiv. De exemplu, dacă scrii „UTA Arad”, la sugestii apar „bilete UTA Arad”, „ultimele știri despre UTA Arad”, „Meci UTA azi oră”. Acestea au fost cele mai căutate expresii din ultima perioadă.

Inteligența Artificială apare în lucruri „banale”

Potrivit unui sondaj efectuat pe 6.000 de consumatori, peste 77% din oameni folosesc un serviciu sau dispozitiv alimentat de AI. Inteligența Artificială nu se regăsește numai robotică avansată, ci și în funcția de căutare vocală a telefonului inteligent. Dintre cei 33% care au declarat că nu se folosesc AI, probabil că foarte mulți nu sunt conștienți de acest lucru. Ei consideră ceva absolut natural să obțină informații de la Siri, Alexa, Cortana sau Bixby, deși aceste softuri nu existau când părinții erau de vârsta lor.

De asemenea, aproape toată lumea folosește un program de navigație prin satelit, precum Waze sau Google Maps, puțini conștientizează că este o formă de inteligență artificială.

Cine obișnuiește să se distreze pe internet are parte de beneficiile prezentate de AI. De exemplu, platformele de AI analizează un volum mare de date pentru a vedea care sunt preferințele jucătorilor. Astfel, operatorii pot personaliza ofertele activate prin coduri precum Vlad Cazino cod bonus, concomitent cu punerea la dispoziție a unor instrumente eficiente pentru sprijinirea jocului responsabil.

Atunci când dorești să contactezi serviciul de Relații Clienți al unui operator economic sau furnizor de servicii, este posibil să o poți face prin intermediul unei ferestre de Chat Live. Acolo ești întâmpinat de obicei de un bot, care încearcă să îți furnizeze informațiile pe care le cauți. În cazul în care problema nu se rezolvă cu ajutorul AI, până la urmă ajungi să vorbești cu o persoană reală.

Informațiile din feed nu sunt întâmplătoare

Platformele de social media sunt un alt mod comun în care oamenii interacționează cu AI. Toate platformele importante de rețele sociale folosesc algoritmi bazați pe inteligență artificială, care determină ce le place utilizatorilor pentru a prezenta în special acel conținut în feed-ul lor. Algoritmii AI rulează și pentru a colecta și stoca preferințele utilizatorilor, în scopul afișării de mesaje publicitare mai bine țintite.

Tot Inteligența Artificială stă la baza recomandărilor de vizionare pe care utilizatorii le primesc atunci când intră pe platformele de streaming sau pe produsele recomandate pe platformele de shopping. Dacă ești conectat la un cont Google și cauți unelte de pescuit, îți vor apărea bannere cu magazine specializate pe multe dintre site-urile accesate ulterior.

Inteligența Artificială este deja parte integrantă din viața de zi cu zi. Va fi și mai prezentă în anii următori, când e posibil să avem roboți care să dezvolte sentimente, exact ca în filmele SF.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

ReactiiRecente