Recent, aţi organizat concursul „Personalităţi ale Marii Uniri”, concurs adresat elevilor de liceu? De unde a plecat o astfel de iniţiativă?
Unul dintre reperele istorice ale Aradului îl reprezintă contribuţia oraşului şi judeţului nostru la cel mai important act istoric al României din întreaga existenţă a ţării noastre: Marea Unire! Consider că este foarte important ca tinerii noştri să cunoască trecutul Aradului, să le dezvoltăm respectul faţă de judeţ şi de comunitatea de care aparţin. Pornind de la această idee am organizat concursul „Personalităţi ale Marii Uniri”. Tematica a fost una generoasă şi a cuprins istoria, economia şi cultura Aradului. Împreună cu Centrul Cultural Judeţean şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, în calitate de parteneri, iniţiativa noastră a primit o consistenţă suplimentară.
Cum completează acest proiect activitatea pe linie culturală desfăşurată de Consiliul Judeţean Arad?
Consiliul Judeţean, împreună cu Centrul Cultural Judeţean, şi-a propus promovarea prin toate mijloacele a elementelor de identitate locală, fie ea culturală, etnografică, turistică, istorică, economică, chiar şi gastronomică sau folclorică. Această iniţiativă vine în întâmpirarea noastră din mai multe puncte de vedere. Primul ar fi legat de elaborarea şi promovarea monografiilor de cartiere şi de localităţi din judeţul Arad, expuse inclusiv în format digital pe site-ul Centrului Cultural Judeţean Arad, la dispoziţia tuturor celor interesaţi. În al doilea rând, pune în valoare şi cele două tabere pe care Consiliul Judeţean Arad, prin Centrul Cultural Judeţean, le administrează Moneasa şi Căsoaia, aflate într-o continuă modernizare. Ne dorim ca aceste tabere să fie puncte de atracţie nu doar la nivel judeţean, ci şi naţional şi internaţional. Implict, dezvoltarea acestor puncte de atracţie duc la dezvoltarea turismului arădean, patrimoniu insuficient valorificat, raportat la potenţialul existent.
Care sunt reperele acestui proiect, concursul „Personalităţi ale Marii Uniri”?
La concurs au participat 75 de elevi, de la 9 licee din judeţ. Au fost implicaţi 20 de profesori de istorie şi 9 consilieri educativi. Festivitatea de premiere, care se desfăşoară marţi, 29 noiembrie, ora 16 la sediul Consiliului Judeţean Arad, va fi unică în judeţ. La ea sunt invitaţi să participe toţi concurenţii calificaţi la faza pe zone (Arad, Pecica, Lipova, Ineu şi Sebiş), directori ai şcolilor pe care le-au reprezentat în concurs, profesorii de istorie care i-au pregătit, părinţii lor, precum şi consilierii educativi. De asemenea, pentru toţi profesorii de istorie am pregătit diplome şi medalii dedicate acestui eveniment, după cum vor primi diplome şi medalii consilierilor educativi de la şcolile premiante.
Dincolo de cifre şi bilanţuri, pentru mine, toţi sunt învingători, cu merite deosebite în cunoaşterea şi promovarea Aradului.
Lasă un comentariu