Cu rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, despre pandemie şi învăţământul online.
— În contextul pandemiei de coronavirus, cum aţi reuşit să vă adaptaţi într-un timp extrem de scurt şi să continuaţi procesul academic în mediul online?
— Am luat măsuri foarte repede, fiind printre primele universități din Romania care ne-am adaptat situaţiei existente. Avem o bază IT puternică, dezvoltăm acest sistem din 2013 și aceasta a fost și este o condiție sine qua non a actului didactic online. Cadrele didactice au fost partenerii noștri de bază în acest demers și le mulțumesc pe această cale. De asemenea, departamentul Secretariat a fost prezent, activ și implicat în acest demers.
— Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a fost extrem de activă la capitolul acţiuni de voluntariat şi sprijin în această perioadă. Care au fost motivele deciziei de a veni în sprijinul arădenilor?
— De 30 de ani pregătim cadre medicale şi suntem o Universitate a comunității, suntem un actor principal implicat în viata comunității arădene, este de la sine înțeles că în situații grele ca aceasta trebuie să fim printre primii care să intervenim, să ajutam acolo unde se poate. Și eu ca medic, respect jurământul lui Hipocrate, și avem multe acțiuni pe care le facem în acest sens pentru și cu arădenii noștri.
– D-na Rector, cât de greu a fost să gestionaţi trecerea la un alt nivel academic, unul pe care s-ar putea să-l regăsim şi din toamnă în universităţile din România?
– Învățământul și cursurile online, cursuri mixte blended courses (online+contact) sunt din ce în ce mai preferate și nu numai din cauza pandemiei. Este o direcție care s-a amplificat în ultima vreme în spațiul învățământului superior internațional. O instituție modernă ca a noastră trebuie să urmeze acest trend. Sunt bineînțeles cursuri care nu se pot face online, de exemplu partea practică sau contactul direct cu pacientul. La fel și nouă ne-a lipsit acest contact direct cu studenții, dar ne-am străduit să menținem o legatură permanentă cu ei din toate punctele de vedere: sănătate, academic, etc. Suntem o universitate comunitară cu o puternică afiliere internațională. Partenerii noștri, universități de prestigiu din spațiul academic internațional, ne-au oferit sprijin logistic, ne-au încurajat și susținut online, și am menținut legătura chiar în aceste vremuri dificile.
— Este UVVG pregătită pe toate palierele să facă faţă rigorilor şi exigenţelor studierii online?
— Da! Suntem pregătiți, avem baza materială și umană necesară. Strategia UVVG este una care se adaptează dinamic cerințelor învățământului superior, cerințelor pieții forței de muncă și consideră prioritare cerințele actualilor și viitorilor studenți. În planul managerial pe care l-am formulat, ELEVUL DE AZI – STUDENTUL DE MÂINE, STUDENTUL DE AZI – PROFESIONISTUL DE MÂINE, dorim nu doar să atragem studenţi, ci și să îi menținem! O universitate privată trebuie tot timpul să se reinventeze, pentru a veni în sprijinul viitorilor studenţi.
Lasă un comentariu