Arderile de vegetație sunt interzise. Amenzi pentru nerespectarea legii ajungând până la 50.000 de lei.
Cu incendiile de vegetație nu e de joacă, iar acest lucru se vede cel mai bine în Grecia sau Turcia. Nici România nu scapă de astfel de evenimente, chiar dacă acestea sunt la o dimensiune mult mai mică. Dacă oamenii ar înțelege să nu dea foc vegetației, nu s-ar ajunge să se distrugă bunuri sau vieți! În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. În condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, astfel de situații pot deveni delicate mai ales dacă în zona câmpurilor arzânde se află locuințe.
Alaltăieri in judetul Mehedinți un incendiu de vegetație uscată s-a propagat la o localitate și au ars mai multe gospodării. Totul a pornit de la o vegetație. Ieri, la ieșire din cartierul Sânicolaul Mic, doar intervenția a trei autospeciale de stingere ale Detașamentului Arad, două ale SVSU Zăbrani și Fântânele a făcut ca un incendiu de vegetație favorizat de vânt să nu se propage în pădure, la sute de baloți de paie si spre case. Pompieri au luptat aproape 3 ore cu focul.
Curățarea terenurilor de vegetație uscată prin incendiere este interzisă. Curățarea lor pe timpul perioadei cu temperaturi ridicate si vânt este extrem de periculoasă.
Arderile de vegetație sunt interzise, iar nerespectarea se sancționează cu amenzi de până la 50.000 lei.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:
• Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
• Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi;
• Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
• Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat.
Foto: ISU Arad
Lasă un comentariu