Inspectorii de muncă arădeni au sancţionat contravenţional, în ultima lună, cinci angajatori pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca de noapte. Ţinând cont de faptul că, munca prestată între orele 22,00-6,00 este considerată muncă de noapte, salariatul de noapte reprezintă, după caz: salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru; salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru.
În aceeaşi aordine de idei, salariaţii de noapte beneficiază: fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază; fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Salariaţii care urmează să desfăşoare muncă de noapte sunt supuşi unui examen medical gratuit înainte de începerea activităţii şi, după aceea, periodic, iar condiţiile de efectuare a examenului medical şi periodicitatea acestuia se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin comun al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al ministrului sănătăţii.
Salariaţii care desfăşoară muncă de noapte şi au probleme de sănătate recunoscute ca având legătură cu aceasta trebuie trecuţi la o muncă de zi pentru care sunt apţi.
Important de menţionat ar fi faptul că angajatorul care, în mod frecvent, utilizează munca de noapte este obligat să informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de muncă.
Din categoria persoanelor care nu pot fi obligate să presteze munca de noapte fac parte femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează.
De asemenea, tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte.
Lasă un comentariu