ITM Arad anunță că cetățenii ucraineni pot fi încadrați în muncă fără aviz de angajare.
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Arad informează angajatorii de pe raza județului Arad, că în Monitorul Oficial nr. 231 din 8 martie 2022 a fost publicată Ordonanța de Urgență nr.20 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară.
Conform dispozițiilor cuprinse în noul act normativ, în contextul situației actuale generate de conflictul militar de pe teritoriul Ucrainei, cetățenii ucraineni intrați legal pe teritoriul României pot fi încadrați în muncă fără aviz de angajare.
De asemenea, aceștia pot beneficia de prelungirea dreptului de ședere în scop de muncă, fără a mai fi necesară obținerea unei vize de lungă ședere pentru angajare în muncă.
În ceea ce privește încadrarea în muncă a cetățenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat și care nu dețin documente pentru a proba calificarea profesională sau experiența în activitate, aceștia pot fi încadrați pentru o perioadă de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire cu perioade de 6 luni, pentru maximum un an, în baza declarației pe proprie răspundere, din care să rezulte că îndeplinesc condițiile de calificare profesională și experiență în activitate precum și faptul că nu au antecedente penale care să fie incompatibile cu activitatea pe care o desfășoară sau urmează să o desfășoare pe teritoriul României.
Procedura de încadrare în muncă pentru persoanele aflate în situația de mai sus, se aprobă prin ordin al ministrului muncii și solidarității sociale, în termen de 5 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență. Dispozițiile legale aplicabile cetățenilor fără documente de calificare, nu sunt aplicabile însă și cetățenilor ucraineni proveniți din zona de conflict armat care doresc să acceadă sau să exercite în România, în mod independent sau ca salariat, profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist, moașă, medic veterinar și arhitect sau una din profesiile prevăzute de Legea nr.200 / 2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România.
Încadrarea în muncă se va face cu respectarea dispozițiilor Codului Muncii, inclusiv în ceea ce privește verificarea prealabilă a aptitudinilor profesionale și personale ale lucrătorului care solicită angajarea, respectiv stabilirea unei perioade de probă pentru confirmarea aptitudinilor necesare prestării muncii.
MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 240/10.III.2022
ACTE ALE ORGANELOR DE SPECIALITATE
ALE ADMINISTRAȚIEI PUBLICE CENTRALE
MINISTERUL MUNCII ȘI SOLIDARITĂȚII SOCIALE
O R D I N
pentru aprobarea Procedurii de încadrare în muncă a cetățenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina
Având în vedere prevederile:
— art. VI alin. (3) și (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 20/2022 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară;
— Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina;
— Referatului de aprobare nr. 476 din 9.03.2022,
în temeiul art. 18 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 23/2022 privind
organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, ministrul muncii și solidarității sociale emite următorul ordin:
Art. 1. — Se aprobă Procedura de încadrare în muncă a cetățenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. — Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul muncii și solidarității sociale,
Marius-Constantin Budăi
București, 9 martie 2022. Nr. 301.
ANEXĂ
P R O C E D U R Ă
de încadrare în muncă a cetățenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina
Art. 1. — Cetățenii ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina și doresc să se încadreze în muncă, dar nu dețin documente care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate se pot prezenta la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, pentru a fi înregistrați.
Art. 2. — Înregistrarea la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București se face în baza actului de identitate, pașaportului sau a altui document care atestă identitatea.
Art. 3. — După înregistrare, persoanele au acces gratuit la serviciile și măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 4. — În cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, persoana completează, cu sprijinul și sub îndrumarea consilierului de orientare în carieră, declarația pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa la prezenta procedură.
Art. 5. — Declarația prevăzută la art. 4 va fi disponibilă în limba română și limba ucraineană.
Art. 6. — După parcurgerea activităților din cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, persoana este mediată în muncă pe un loc de muncă vacant care corespunde calificărilor și experienței declarate de aceasta și primește dispoziția de repartizare în vederea prezentării la angajator.
Art. 7. — Susținerea interviului sau probei de lucru se efectuează la angajatorul pentru care persoana a primit dispoziția de repartizare.
MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 240/10.III.2022
Art. 8. — În cazul în care cetățeanul ucrainean contactează direct un angajator, fără a mai solicita serviciile agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, acesta completează declarația pe propria răspundere prevăzută la art. 4, împreună cu angajatorul la care urmează să se încadreze.
Art. 9. — Declarația prevăzută la art. 4 stă la baza încheierii contractului de muncă.
Art. 10. — Modelul declarației prevăzute la art. 4 se publică și se poate descărca de pe paginile de internet ale Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Art. 11. — Anexa face parte integrantă din prezenta procedură.
ANEXĂ la procedură
D E C L A R A Ț I E P E P R O P R I A R Ă S P U N D E R E
privind îndeplinirea condițiilor de calificare profesională și experiență în activitate necesare ocupării locului de muncă
Subsemnatul …. Data nașterii …
Cetățenia Reședința în România ………………….
Date de contact: telefon e-mail
Declar pe propria răspundere, sub sancțiunile prevăzute de Codul penal al României pentru declarații neadevărate, că:
a) Am absolvit:
- Învățământ primar
- Învățământ gimnazial
- Școală profesională cu calificarea Liceu, cu calificarea ….
- Învățământ superior, cu specializarea .
- Dețin următoarele calificări:
…
- Am ocupat următoarele locuri de muncă:
Loc de muncă ocupat ………. Perioada …………………………………………..
Loc de muncă ocupat …………….. Perioada ………………………………………….. Loc de muncă ocupat ………. Perioada ……………………………………………. d) Da, sunt apt de muncă
- Nu sunt apt de muncă
- Da, sunt apt de muncă cu restricțiile
e) Nu am antecedente penale care să fie incompatibile cu activitatea pe care o desfășor sau
urmează să o desfășor pe teritoriul României
Am antecedente penale care sunt incompatibile cu activitatea pe care o desfășor sau urmează să o desfășor pe teritoriul României
f) Vorbesc următoarele limbi:
Am completat și am citit cu atenție conținutul declarației de mai sus, fiind conștient de consecințele săvârșirii infracțiunii de fals în declarații prevăzute la art. 292 din Codul penal al României, după care am semnat.
Data Semnătura
Lasă un comentariu