Autoritățile județene au făcut astăzi un bilanț intermediar, în cadrul şedinţei operative ce a avut loc la Consiliul Judeţean Arad, al calamităţilor apărute în urma vijeliei cu care s-a confruntat duminică judeţul nostru.
„De când s-a comunicat avertizarea meteo, reprezentanţi ai Consiliului Arad au fost în permanenţă mobilizaţi pentru a putea interveni în zonele grav afectate. Practic, am avut o «celulă de criză» care a acţionat în măsura posibilităţilor peste tot unde a fost nevoie. Am ţinut legătura atât cu zonele afectate, cât şi cu instituţiile abilitate să intervină în cazul unor asemenea intemperii, în special cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. În continuare, suntem în stare de alertă, deoarece chiar dacă furtuna a trecut, consecinţele acesteia sunt încă proaspete”, a afirmat Iustin Cionca (foto), preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
În cadrul bilanţului s-a constatat că zona Sebiş-Moneasa este cea mai calamitată, dar aproape că nu există localitate care să nu fi fost afectată. La ora şedinţei, spitalele Sebiş, Moneasa, Dezna erau fără curent electric de ieri. Nu există nici un fel de comunicare, nici pe telefon fix şi nici pe mobil, cu zonele Săvârşin şi Gurahonţ.
Din informaţiile poliţiei o familie este dispărută, au fost mobilizaţi si jandarmii pentru căutare.
La această oră 89 de localităţi din judeţ au probleme de alimentare cu energie electrică. Sunt afectaţi 42.000 de arădeni!
Preşedintele Consiliului Judeţean a solicitat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului (DGASPC) să se deplaseze pe Valea Mureşului până la Petriş, unde erau semnale că sunt pagube semnificative în sistemul DGASPC. Direcţia Administrativă a Consiliului Judeţean evaluează pagubele la construcţiile sociale. Serviciul de Management al Spitalelor este pe teren să evalueze situaţiile din unităţile medicale. Direcţia Tehnică a CJA a plecat pe traseu spre cele mai afectate drumuri judeţene.
„S-a intervenit cu promptitudine şi eficienţă pe toate drumurile judeţene afectate. S-au îndepărtat copacii căzuţi sau alte obstacole care puteau îngreuna circulaţia. Am fost informat că nu mai există probleme cu infrastructura rutieră, dar verificăm în continuare pentru a nu exista nici o localitate izolată în judeţul Arad”, a declarat, la rândul său, vicepreşedintele Sergiu Bîlcea.
„Solicităm Ministerului de Interne deblocarea posturilor de la ISU şi realizarea angajărilor de personal necesare intervenţiilor în situaţii de urgenţă. Dorim să dispunem de un aparat de intervenţie complet şi performant, în cazul unor asemenea calamităţi, cum a fost cea de ieri, care a lovit Aradul şi vestul ţării. Consiliul Judeţean a dotat ISU Arad cu tehnică şi echipamente în valoare de milioane de euro. Urmează ca Ministerul de Interne să asigure şi resursa umană necesară. De asemenea, Consiliul Judeţean a făcut o solicitare publică Guvernului pentru a include Aradul pe lista judeţelor calamitate şi, astfel, cei care au avut de suferit în urma furtunii de ieri să primească despăgubiri”, a mai afirmat preşedintele CJ Arad.
Lasă un comentariu