Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad: „Agricultorul arădean are nevoie de bani, nu de povești, să își dezvolte afacerea”

Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad: „Agricultorul arădean are nevoie de bani, nu de povești, să își dezvolte afacerea”

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a participat astăzi, la Săvârșin, alături de zeci de primari din județ, la prezentarea programelor de susținere a dezvoltării comunităților rurale.

Președintele Consiliului Județean Arad a accentuat, cu această ocazie, bunele practici și performanțele la nivelul Grupurilor de Acțiune Locală, prin proiectele de dezvoltare derulate în județul nostru. Este vorba despre asocieri care au o rată de absorbție de 100% a fondurilor europene, care susțin afaceri locale mici și investiții în infrastructură în mediul rural.

La întâlnirea de la Săvârșin au participat primari din toate zonele județului Arad, dar și din alte județe. Prezentările au fost realizate de specialiști în finanțări de la București și Timișoara. Gazda evenimentului a fost primarul Ioan Vodicean.

Declarația președintelui Consiliului Judeţean Arad: „În calitate de președinte al Consiliului Județean Arad, vă mulțumesc că ați adus această caravană de informare și în județul nostru. Și nu cred că ați adus-o întâmplător! Agricultura arădeană este una dintre cele mai puternice din România. Avem pământ de cea mai bună calitate, avem oameni pricepuți care s-au dedicat acestei activități. Apar și utilaje tot mai noi și tot mai moderne. Dar dezvoltarea, actualizarea bazei tehnice, depinde în mare măsură de capacitatea financiară a fermierilor. Zilele trecute participam la deschiderea târgului Gastropan, la centrul expozițional al Aradului. Este unul dintre cele mai mari evenimente din industria de panificație, la scară națională. Am văzut acolo aparatură de ultimă generație, cu performanțe dar și cu costuri pe măsură. Tot la Expo Arad se organizează anual cel mai mare târg de agricultură din provincie, Agromalim, care anul acesta ajunge la ediția 29. Sunt prezenţi acolo cei mai importanți producători de utilaje. Astăzi, când accentul nu mai este pe munca fizică, tehnologizarea este prioritatea tuturor, indiferent de suprafața de teren pe care o muncesc.

În această matrice a eficienței, finanțarea este extrem de importantă. De cele mai multe ori, agricultorii se plâng de condițiile dificile de creditare, de faptul că băncile comerciale nu se comportă ca niște parteneri, că finanțările sunt foarte greu de obținut. Știu că avem în sală reprezentanții unei bănci și poate ne va detalia dacă este vorba doar despre o prejudecată sau o temere justificată. Agricultorul arădean are nevoie de bani, nu de povești, să își dezvolte afacerea!

În calitate de președinte al Consiliului Județean sunt un susținător al scrierii și implementării proiectelor de dezvoltare, pe cât posibil din fonduri europene sau naționale, rambursabile (cu o cofinanțare mică sau rezonabilă) ori nerambursabile. Consiliul Județean Arad a depus proiecte de peste 200 de milioane de euro în ultimii doi ani, majoritatea câștigate, însă niciunul în domeniul agriculturii. Din păcate, oricât de important ar fi acest domeniu pentru viața cotidiană a județului nostru, legiuitorul a decis că descentralizarea nu trebuie aplicată și în agricultură, menținând decizia departe de cetățean. Și asta nu cred că este în folosul agricultorilor.

Există, totuși, structuri locale foarte ancorate în nevoile producătorilor locali. Înaintea începerii mandatului meu de președinte, am participat la înființarea rețelei Grupurilor de Acțiune Locală la nivel județean și astăzi am satisfacția că ele sunt unele dintre cele mai performante din România. O salut, cu această ocazie, pe doamna Marinela Petran, care a făcut lucruri foarte frumoase în vestul județului. Și nu pot să nu amintesc GAL Miniș-Măderat, care în această perioadă se asociază, alături de Consiliul Județean Arad, într-o Asociație de Promovare a Destinației Turistice „Drumul Vinului”. În general, GAL-urile din județul Arad au o absorbție de fonduri europene de 100%, și chiar peste 100% pe anumite măsuri. Au reușit să schimbe viața unor comunități, să implementeze proiecte extrem de utile, de la infrastructură rutieră la infrastructură de afaceri. De aceea, eu mi-aș dori ca experiența și performanțele lor să reprezinte o inspirație pentru structurile guvernamentale, ca acestea să constate că se poate și așa, că există rezultate bune și foarte bune acolo unde în pozițiile cheie ajung oameni buni și foarte buni!

În final, îmi doresc ca întâlnirea aceasta de astăzi să producă rezultate concrete, dincolo de networking. Îmi doresc ca Valea Mureșului, o zonă importantă nu doar pentru județul Arad, ci pentru tot vestul României, să se regăsească în ofertele dvs., să aibă capacitatea să beneficieze de ceea ce oferă statul român și instituțiile europene. Agricultura, astăzi, nu mai este un jucător pe o piață locală, ci e într-o concurență nu doar europeană, ci globală. Pentru ca agricultorul român să depășească stadiul de subzistență sau de întreprindere de familie, pentru ca agricultorul să lucreze în condiții de rentabilitate și să nu se culce cu teama că poate pierde totul peste noapte, este nevoie de susținere reală. Asta aștept eu de la stat, de la instituțiile din domeniu, de la dvs.”.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.