-Domnule președinte Cionca, ce înseamnă pentru arădeni ziua de 1 decembrie?
-Pentru arădeni această zi este una în care ne amintim, cu toții, rolul istoric pe care Aradul l-a avut în Marea Unire. Cel mai important eveniment al istoriei contemporane a românilor a fost pregătit aici, la Arad, unde un grup de intelectuali format de școala arădeană și grupat în jurul ziarelor românești arădene a contribuit decisiv la promovarea ideii de unire și la materializarea ei. Vorbim despre Ștefan Cicio Pop, Vasile Goldiș, Ioan Suciu, Ioan Flueraș, dar și episcopii Roman Ciorogariu, Ignație Papp sau chiar mitropoliții Vasile Mangra și Miron Cristea, conectați la spiritualitatea ortodoxă românească a Aradului. Numele acestea, dar și multe altele, sunt nume de referință ale culturii și istoriei române. Consiliul Județean Arad a denumit cele două săli de ședințe cu numele lui Vasile Goldiș și Ștefan Cicio Pop, dar facem mult mai mult pentru a menține în opinia publică ideea că Aradul este capitala politică a Marii Uniri.
-Concret, domnule președinte, la ce vă referiți atunci când spuneți că faceți mult mai mult?
-Consiliul Județean Arad a înțeles cât este de important ca fiecare instituție și fiecare individ să se implice după măsura posibilităților sale în promovarea rolului istoric al Aradului. Noi am depus un proiect european și din fonduri europene renovăm Sala Iuliu Maniu, sala în care, în 13-14 noiembrie, în cadrul negocierilor de la Arad dintre conducerea Partidului Național Român și reprezentanții Guvernului ungar de la Budapesta, Iuliu Maniu a declarat răspicat că românii își doresc ruptura totală a Transilvaniei de Ungaria. Deci sala unde s-a întâmplat asta este renovată de Consiliul Județean Arad din fonduri europene, iar Palatul în care au avut loc aceste negocieri este renovat de Consiliul Județean Arad din bugetul propriu. Aici va funcționa și un punct muzeal, pe care îl amenajăm în vechea închisoare a comitatului Arad, la subsolul clădirii.
-Domnule președinte, Monumentul Marii Uniri nu a mai ajuns la Arad, deși scultporul de la București a încasat de la Ministerul Culturii câteva milioane de euro pentru el. Ce se va întâmpla în aceste condiții, ați renunțat la ideea amplasării monumentului la Arad?
-Nu, nu am renunțat! Dar acest lucru este în sarcina ministerului, el trebuie să se ocupe ca monumentul să fie adus și instalat. Vă pot spune însă că noi, la Consiliul Județean, suntem pro-activi și am luat inițiativa pentru a marca altfel contribuția Aradului la Unire. Ne dorim să amenajăm o piațetă modernă în fața sediului nostru și am solicitat pentru asta ca o parte din teren să ne fie transferat de Consiliul Local Municipal. Eu, ca președinte al Consiliului Județean, îmi doresc să realizăm un arc peste timp, să onorăm cum se cuvine contribuția marilor arădeni, dar în context actual, completând cu o tușă modernă, actuală, tabloul istoric.
-Cum sărbătorește astăzi Aradul ziua națională, domnule președinte?
-Sărbătorim discret, dar sărbătorim! Pandemia nu ne împiedică să ne facem datoria față de marii români ai istoriei, față de marii arădeni, ci, dimpotrivă, ne face și mai solidari, și mai conștienți de rolul pe care fiecare dintre noi îl poate avea în mozaicul social actual, cu condiția să îndrăznească să se implice, să își asume că își părăsește zona de confort. Este adevărat că sărbătoarea de astăzi este marcată de tristețea că sunt arădeni care au pierdut lupta cu pandemia. Însă istoria ne învață că marile încercări au fost depășite împreună, în parteneriat, umăr la umăr, și nu divizați. Dacă vreți, lecția Marii Uniri este valabilă și astăzi, în pandemie. Vremurile ne obligă să fim uniți, să muncim pentru același obiectiv, să facem sacrificii la nivel individual și societal. Nu vreau să fac niciun fel de comparații nepotrivite, dar mi se pare destul de evident că așa cum, în urmă cu un secol, românii s-au solidarizat pentru o cauză, trebuie să o facă și acum. Și de această dată miza este extrem de importantă și ține de viața fiecăruia dintre noi, de viitorul fiecărei familii. Îmi doresc să fim suficient de înțelepți să ne însușim acest mesaj. Le doresc astăzi, tuturor celor care ne urmăresc, în mass-media, pe rețelele sociale, în presa audio-vizuală, să acționeze responsabil, să se bucure de această sărbătoare și să aibă puterea să treacă peste încercările grele ale acestei perioade.
-Domnule președinte, ce mesaj aveți pentru arădeni, de ziua națională?
-Tuturor le doresc să aibă o sărbătoare cât mai frumoasă! Cu multă greutate, am ajuns într-un moment în care pandemia pare să se fi plafonat, chiar dacă la indicatori ridicați. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să acționeze cu băgare de seamă, pentru că un comportament responsabil în acest moment ne va ajuta pe toți, să ne păstrăm familiile sănătoase și să ne putem bucura împreună cu cei dragi de zilele frumoase care vor urma!
De asemenea, îi rog pe arădeni ca duminică să meargă la vot, să voteze candidații PNL Arad pentru Parlamentul României, ca împreună, administrația locală, Parlamentul, Președintele și Guvernul PNL al României să dezvolte Aradul, să dezvolte România, să avem țara pe care ne-o dorim cu toții! În 6 decembrie, după 30 de ani în care PSD a pus frâne dezvoltării României, avem șansa istorică să contribuim, fiecare dintre noi, cu un simplu vot, care ne este tuturor la îndemână, la viitorul bun al țării noastre!
Comandat de PNL Arad, cod mandatar 11200025
Lasă un comentariu