
Candidatul la cancelar, creștin-democratul Friedrich Merz, a spus că „avem nevoie de o cu totul altă Bundeswehr și acesta e singurul lucru pentru care ar trebui cheltuiți banii.” În aceest sens, metodologia de achiziții și sistemul de planificare ar trebui să se schimbe. Declarația a fost făcută la finele lunii martie, la Congresul F.A.Z. și la scurt timp după ce tocmai s-a relaxat frâna datoriilor de stat, pentru a oferi armatei germane o finanțare generoasă în viitor.
Fidel motto-ului: „Orice este nevoie”, exprimat anterior, Merz a avertizat, totuși, în direcția unei necesare prudențe. „Nu putem rezolva toate problemele cu bani”, a spus el la recentul Congres.
Biroul de achiziții al Bundeswehr a fost criticat ani de zile pentru achiziții ineficiente și termene nesfârșite de testare. Președinta acestuia, Annette Lehnigk-Emden, apără instituția pe care o conduce din 2023, spunând că mărețele planuri nu vor eșua la Oficiul Federal pentru Echipamente, Tehnologia Informației și Asistență în Serviciu al Bundeswehr, așa cum se afirmă oficial.
Instituția spune că poate „face față valului așteptat de comenzi”. Biroul a dovedit în trecut că poate reacționa rapid și flexibil la cerințele vremurilor în schimbare și „cu rezultate foarte bune și măsurabile”, a spus ea presei germane.
Bani fără număr, reglementări la fel
Punctul de referință este fondul special de 100 de miliarde de euro, pe care cancelarul Olaf Scholz (SPD) îl înscrisese în Legea fundamentală, la scurt timp după începerea războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei în februarie 2022.
Acest uriaș fond de investiții pentru armată e bazat pe creditare, „nu primește finanțare de la bugetul federal și este gestionat separat de acesta”, după cum precizează guvernul german. Sondervermögen zur Stärkung der Bundeswehr | Bundesregierung.
Deși legea a trecut cu ajutorul unei majorități de două treimi prin ambele camere ale Parlamentului german, (Bundestag și Bundesrat), chiar și atunci au fost ridicări de sprâncene cu privire la modul în care biroul de achiziții și complicata legislație germană și europeană, privind achizițiile, ar putea face față noilor sarcini.
Apoi a avut loc o schimbare la vârful agenției, regulile au fost înăsprite, iar producătorii germani de arme au primit și mesaje clare de la Ministerul Apărării: nenumărate dispute juridice precum cea privind brevetele privind înlocuirea puștilor de asalt G 36 de la Heckler & Koch trebuie să se încheie.
„Femeia care cumpără armele Germaniei”
Suntdificil de evaluat, din exterior, procedurile din cadrul autorității. Dar președinta Biroului de achiziții, Annette Lehnigk-Emden, invocă succese în ultima vreme: instituția pe care o conduce a adus în parlament 180 de propuneri în valoare individuală de 25 de milioane de euro – contracte majore care trebuie aprobate de Bundestag – și a implementat în trecut contracte cu un volum total de aproape 150 de miliarde de euro.
Prin urmare, blocajul nu se află la biroul de achiziții, consideră Lehnigk-Emden, „femeia care cumpără armele Germaniei, are 11.800 de angajați și este responsabilă pentru peste 100 de miliarde de euro”, după cum titrează în martie, Bild.de. Milliarden für die Bundeswehr: Die Frau, die Deutschlands Waffen kauft | News | BILD.de
Expertul în securitate, Frank Sauer, de la Universitatea Bundeswehr din München critică însă structurile complexe de luare a deciziilor. Acestea trebuie să devină mai lejere și mai rapide, a spus politologul la un Podcast F.A.Z. În prezent, sute de proiecte de lege de 25 de milioane de euro ar trebui înscrise pentru examinare parlamentară – cu un „efort masiv”, iar „mentalitatea” trebuie să se schimbe.
Prin această schimbare de mentalitate, s-ar cere ca angajații Biroului de achiziții pentru armată, de la Koblenz, să beneficieze de mai mult spațiu de manevră și mai puține reglementări. Ei nu ar trebui să se gândească întotdeauna la un singur lucru și anume securitatea juridică – și că, în anumite circumstanțe, Oficiul Federal de Audit ar putea contesta ceva, consideră Sauer.
Rivalități din industrie
Biroul de achiziții pentru Bundeswehr, cu cei 11.800 de angajați și unsprezece birouri, dintre care unul în America, este cea mai mare autoritate tehnică din Germania. Este bănuit a fi ineficient și din cauza dimensiunii sale mari. Apar, de asemenea, în mod constant, critici din partea industriei, atunci când proiectele se blochează.
Funcționarii din Koblenz se plâng însă de rivalitățile din industrie. Ofertanții respinși ar lua în mod regulat măsuri legale împotriva atribuirii contractelor, paralizând astfel procesul de achiziție. În plus, biroul e doar o parte dintr-un lanț mare de decizii, argumentează aceștia.
Autoritatea nu este responsabilă doar de achiziții, ci și de întreținere, reparații, piese de schimb și reciclare a vechii tehnologii militare. Gama se extinde de la corturi la obuziere autopropulsate, avioane de luptă F-35, sateliți de comunicații și apărare cibernetică. Biroul a încheiat anul trecut aproximativ 12.000 de contracte de achiziție și a finalizat peste 2.000 de proiecte.
O sută de miliarde deja consumate, noi promisiuni
Lehnigk-Emden subliniază că primele sisteme de arme, inclusiv elicoptere ușoare de luptă, au fost introduse în Bundeswehr încă din 2024, din fondul special de 100 de miliarde de euro. Acest succes este, de asemenea, rezultatul scurtării proceselor interne și al legii adoptate în vara anului 2022, pentru a accelera măsurile de achiziții pentru Bundeswehr.
Potrivit noilor reguli, mai multe „loturi”, adică contracte parțiale, pot fi atribuite împreună în anumite condiții. În plus, politicienii speră să ușureze lucrurile prin „cercetare de piață”, care caută în mod explicit produse disponibile comercial.
Lista de cumpărături care a fost plătită cu fondul special de 100 de miliarde de euro este lungă. În vara trecută, Comisia de Buget a anunțat că banii au fost deja epuizați, sau cel puțin au fost planificați până în 2027. Bugetul pentru Fondul Special Bundeswehr, în ultimul buget aprobat de Parlament pentru 2024, se întinde pe mai mult de o duzină de pagini.
Mulți au avertizat că, din 2028 încolo, va exista un decalaj de 30 de miliarde euro în fiecare an. Cele 52 de miliarde de euro alocate în prezent în buget nu pot îndeplini obiectivul actual al NATO, de două procente din PIB, ci sunt necesare mai mult de 88 de miliarde euro.
Merz a pus capăt acestei dezbateri chiar înainte de a prelua, prezumtiv, mandatul său de cancelar. El a promis că nu numai bugetul apărării, ci și costurile protecției împotriva dezastrelor vor fi scutite în viitor de frâna datoriei și, prin urmare, vor putea fi finanțate prin împrumuturi.
Notă: Articolul a apărut și în HotNews.
Foto: Arhiva (HotNews)
Lasă un comentariu