Loteria Română are conturile blocate de procurori, pentru că a făcut bani din aparate electronice de tip „slot machine”, cunoscute drept „păcănele”, fără a deține licență. Prejudiciul înregistrat în acest caz depăşeşte suma de 100 de milioane de euro.
În dosar mai sunt urmărite penal trei companii cu acţionariat grecesc: Lotrom, Intracom şi Intralot. Anchetatorii vor să recupereze de la acestea şi de la Loteria Română alte 130 de milioane de euro pentru veniturile încasate ilegal după 2009, când o ordonanţă de urgenţă a schimbat regulile pe piaţa jocurilor de noroc.
„Chiar de la intrarea în vigoare a acestui act normativ, există obligaţia Loteriei de a solicita autorizarea anuală a fiecărui aparat în parte (8.000 de lei/an) şi licenţierea jocului de noroc (25.000 de lei/an)”, susţin procurorii.
Ancheta în acest caz a fost demarată de poliţiştii antifraudă în 2010, iar în acest an a fost preluată de procurorii de la Curtea de Apel Bucureşti. Se pare că, în 2003, Loteria Română şi cele trei firme private au încheiat un contract secret privind afacerea cu aparate electronice de tip păcănele.
Mai exact, Loteria a luat 6.263 de aparate electronice de la Lotrom, contract finanţat de celelalte două companii din grupul grec, banii urmând să fie returnaţi din încasări. Însă, potrivit acordului comercial încheiat, aparatele au fost înregistrate pentru un alt joc de noroc „video-loterie”, care este taxat diferit.
Procurorii susțin că, sub clauzele secrete, Loteria Română a făcut, în realitate, afaceri cu alte jocuri de noroc decât cele pentru care avea licenţă şi de aici ar proveni încasările suplimentare şi prejudiciul provocat bugetului de stat.
Compania Lotrom a fost înfiinţată în anul 2000 de două companii conectate la un miliardar grec, Kokkalis Sokratis. Au intrat apoi în afacere şi companii offshore legate de George Copos, eliberat marţi din închisoare după ce a fost condamnat anul trecut pentru o altă afacere penală cu Loteria Română.
Foto: ataclapersoana.ro
Lasă un comentariu