Cel mai mare retailer de bricolaj de pe piața românească este acuzat că se află într-o „situație imorală”. Compania deținută de frații Dragoș și Adrian Pavăl se face vinovată de „comercializarea lemnului de proveniență ilegală de la compania Holtzindustrie Schweighofer”, conform comunității de-clic, ai cărei reprezentanți au adresat o scrisoare deschisă celor doi administratori și asociați ai Dedeman. Iată textul integral al acesteia:
În atenția d-lui Pavăl Dragoș și d-lui Pavăl Adrian, administratori și asociați Dedeman
Stimați domni,
Comunitatea de-clic vă aduce la cunoștiință situația imorală în care se află compania Dedeman prin comercializarea lemnului de proveniență ilegală de la compania Holtzindustrie Schweighofer. Compania austriecilor și-a pierdut, în luna iunie 2016, certificarea FSC-CoC, certificare care demonstra proveniența legală a lemnului și exploatarea lui din surse sustenabile. Acest lemn tăiat ilegal din pădurile României ajunge, după procesarea în fabricile Schweighofer, pe rafturile magazinelor de bricolaj din România și, mai apoi, în casele românilor, fără ca aceștia să-i bănuiască proveniența.
Printre valorile companiei Dedeman se află onestitatea și seriozitatea. Noi credem în aceste valori și, de aceea, vă solicităm să acționați în remedierea acestei situații, renunțând la comercializarea produselor care provin de la compania Holtzindustrie Schweighofer.
În argumentarea acestei solicitări, vă aducem la cunoștință următoarele:
- Compania Holtzindustrie Schweighofer este investigată pentru fraudă
Ca urmare a unei investigații condusă de Environmental Investigation Agency (EIA) timp de peste doi ani, s-a descoperit că firma Holtzindustrie Schweighofer și-a creat un întreg imperiu al tăierilor ilegale prin fraudă, minciuni și presiune. Peste 50% din tot lemnul de esență moale care ajunge la ei pentru procesare provine din tăieri ilegale.
Compania Schweighofer a fost dată în judecată de WWF Germania pentru tăieri ilegale, comerț cu lemn tăiat ilegal și distrugerea unor zone protejate. Prima înfățisare a acestui caz a avut loc în 20 aprilie 2016.
- Companiei Holtzindustrie Schweighofer i-a fost suspendat certificatul FSC-CoC
Forest Stewardship Council este o organizație care promovează gestionarea responsabilă a pădurilor din toată lumea. FSC stabilește standarde privind produsele forestiere și eliberează certificate către companiile care respecte aceste reglementări și sunt responsabile cu mediul înconjurător. După aparația în presă a tuturor dovezilor care incriminează Schweighofer, FSC le-a retras certificarea. Independent de procesul dintre WWF Germania și Schweighofer, FSC a pornit, în martie 2016, o investigație care să evalueze toate plângerile împotriva companiei Schweighofer.
- Există o legislație europeană care reglementează tăierile ilegale
Regulamentul UE (EUTR – Timber Regulation) privind exploatarea lemnului prevede că toată producția de lemn de pe piața europeană trebuie să aibă proveniență legală și să fie comercializată legal, în conformitate cu toate legile și reglementările relevante de-a lungul lanțului de aprovizionare. Guvernul României are autoritatea, dată de EUTR și de legislația națională, de a confisca atât materialul lemnos de proveniență ilegală cât și orice produse fabricate din acesta. Potrivit EUTR, anumite state membre, în conformitate cu legislația implementată, au dreptul de a confisca orice produs Schweighofer care conține lemn de proveniență ilegală, pentru a se asigura că aceste produse sunt eliminate de pe piață.
- Orice asociere cu Holtzindustrie Schweighofer afectează imaginea publică a companiei Dedeman
În urma sondajului realizat cu membrii de-clic prin care i-am întrebat care magazin de bricolaj de pe piața românească ar renunța cel mai ușor la produsele Schweighofer aproape 50% dintre respondenți au ales Dedeman. La întrebarea: De ce crezi că Dedeman ar renunța cel mai ușor la produsele Schweighofer? oamenii au răspuns că este o companie românească. Dedeman este foarte bine văzut pe piața românească. Membri de-clic s-au referit la Dedeman ca fiind o companie prietenoasă, onestă, cu rădăcini sănătoase, responsabilă.
Cei care dețin firma Dedeman sunt români și sper să conștientizeze că aceste tăieri în masă o să îi afecteze și pe ei, nu numai pe noi. Cumpărând în continuare de la firma Schweighofer sunt și ei participanți la aceste tăieri ilegale.
- Există deja un precedent: Magazinul SPAR din Austria a renunțat la colaborarea cu Holtzindustrie Schweighofer
Lanțul de magazine SPAR Austria,unul dintre cei mai cunoscuți clienți ai Schweighofer în Austria au anunțat în repetate rânduri, pe pagina oficială de Facebook că nu mai lucrează cu Schewighofer ca și furnizor și că lucrează doar cu furnizori care au certificat de sustenabilitate FSC. Această decizie a venit după ce s-a descoperit că în anul 2015 SPAR încercase să ascundă proveniența peleților de la Schweighofer prin modificarea etichetelor.
- Peste 10.000 de cetățeni și clienți Dedeman vă solicită să renunțați la produsele de la Holtzindustrie Schweighofer
Ținând cont de toate argumentele de mai sus, Hans Hedrich, membru de-clic, a pornit în iunie 2016 o petiție prin care solicită magazinelor de bricolaj din România să renunțe la comercializarea produselor din lemn de la Schweighofer. De atunci, peste 10.000 de cetățeni s-au alăturat apelului său.
Vă solicităm reevaluarea și remedierea de urgență a acestei stări de fapt.
Cu respect,
Raluca Veștemeanu, campaigner de-clic.ro
buna dimineata!..DEDEMAN ……SACI CU PELETI IN CONDENS!ahaha iar au pus „rusii grafit si apa in motorina”..!rumegusul era bun odata in painea puscariasilor ,ca tot nu arde..
nici dedeman nu mai e ce-a fost
Intrebarea mea ar fi:cine trebuie sa faca diferentierea intre taierile ilegale fata de taierile legale?
daca ei taie ilegal cine noi utilizatorii de peleti trebuie sa-i pazim ? petitia trebuia adresata ministerului mediului ! am luat peleti de la producatori romani si sunt de fff proasta calitate ! de ce credeti ca se cauta cei de la Schweighofer ?
Si eu mi-am luat o teapa de mari dimensiuni – nu am mai gasit peleti Schweighofer siam fost nevoit sa cumpar Peleti din paie de la BRICO DEPOT. Am cumparat degeaba, i-am returnat a doua zi si am pierdut c/val unui sac. Intrebarea principala este urmatoarea: eu cu ce imi incalzesc casa de la tara, atata vreme cat nu sunt gaze in localitatea respectiva? Intentia mea a fost cat se poate de ecologista: am cautat o solutie alternativa de incalzire, pe BANII PROPRII (arzator peleti). Vreti sa va mai spun ceva? Din ceea ce am incercat pana acum, peletii de la Schweighofer sunt cei mai buni. De ce nu gasesc si romanii nostri o cale de a fabrica peleti de calitate? Si ar mai fi ceva in legatura cu peleti: de ce nu este la fel de blamata si incalzirea caselor cu lemne? nu este acelasi lucru, adica nu este vorba de aceeasi materie prima?
in prezent pretul a explodat la peste 1300 lei/t, toti producatorii profitand de iesirea de pe piata a acestui producator. In luna iunie pretul era la 850 lei/t in medie. Acesti peleti erau cei mai buni, voi vedea ce fac la iarna, ca pe nimeni nu intereseaza de aceste probleme. Pana la urma nu Dedeman e vinovat ca aia taie padurile cum doresc, probabil mana in mana cu … Sanatate si caldura!
Corect.Nu magazinele trebuie să ne păzească pădurile.Ecowood profita acum și au prețuri astronomice.Al cui ă fost interesul sa-i scoată de pe piață.?
Scoaterea produselor Schweighofer de pe piata a facut sa apara un gol in aprovizionarea cu peleti de care au profitat ceilalti producatori si importatori.Pretul peletilor a crescut exponential si sunt de foarte proasta calitate facind din incalzirea pe peleti un lux
HOTIII!
Sub pretexctul ca apara padurile noastre, o gasca de romanasi vor sa scoata de pe piata cel mai mare producator de peleti pentru a vinde ei la ce pret doresc (mai mare cu cel putin 50%). HOTI adevarati.
fmm de hoti!!!
peletii vostri din frunze si paie ude si plini de nisip. fmm! fac focul in soba cu lemnul meu si nu va dau 17 lei pe sac. ma pis pe voi cu peletii vostrii. jegosilor!
Idioata care ia scos de pe piața nu se gândește ca toți aceia care folosim peleti la încălzire poate am renunțat la lemnul tăiat din pădure. Probabil am sa convertesc centrala înapoi pe lemn . Bravos doamna Ecologista!!!!!