SUA sunt în febra alegerilor prezidenţiale. Cine va fi capul statului american se decide în 8 noiembrie, respectiv în 18 decembrie 2016. La prima dată se decid electorii, la cea de-a doua aceştia îşi vor da votul, un proces considerat „practic formal”. E un sistem complicat, cap-coadă, şi care se finanţează cu sute de milioane de dolari. Cum funcţionează el şi cum funtioneaza alte treburi americane a explicat Dean Thomson, câtorva zeci de liceeni din Arad. O misiune lejeră, aproape informala, însă foarte interesantă, care a arătat că prietenia americano-romana funcţionează şi pe alte paliere.
Întâlnirea lui Thompson cu elevii de la colegiile naţionale „Preparandia – Dimitrie Tichindeal, „Elena Ghiba Birta şi „Vasile Goldis“ a avut loc în sala Concordia a Bibliotecii Judeţene „A.D. Xenopol“ din Arad. După un tur prin toată secţiile bibliotecii, ghidat de directorul acesteia, Florin Didilescu, adjunctul misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti s-a putut asigura că raftul cu cărţi americane este la locul lui şi prezintă interes pentru cititorii arădeni. Despre inaugurarea acestui American Shelf, de către ambasadorul Hâns Klemm, şi care este un vector de promovare a culturii americane, am relatat în luna aprilie a acestui an.
În cadrul prezentării de joi, care, după cum a menţionat Dean Thompson, nu este una „de partizanat politic, ci strict informativa“, s-a reconfirmat cât de complicat, laborios şi costisitor este sistemul electoral din SUA. Însă acesta funtioneaza şi trasează reperele unei democraţii care porneşte de jos, pentru a filtra progresiv opţiunile politice şi a ajunge, într-un final, să decanteze şansele a doar doi candidaţi rămaşi în cursa: cei mai rezistenţi, cei mai bine susţinuţi.
La momentul realizării prezentării de slide-uri care exemplificau vizual „Drumul spre Casa Alba”, candidata Convenţiei Democrate, Hillary Clinton, conducea în preferinţele electoratului american. Între timp, după aparenţele probleme de sănătate ale acesteia şi exploatarea acestora agresivă în mass-media, de către staff-ul comunicaţional al contracandidatului sau republican, Donald Trump, sorţii alegerilor din SUA par mai indecişi ca oricând.
Aceste fineturi ale duelului electoral prezent au fost însă mai puţin interesante pentru liceenii din Arad, care şi-au adresat spontan întrebările, într-o surprinzător de fluenta limba engleză, pe chestiuni mai generale. Cum ar fi „cine îl numeşte pe vicepreşedintele Americii“, „cât costă campania electorală a candidaţilor“, „care este repartiţia teritorială a preferinţelor pentru cele două partide aflate în cursa“, „cum votează diaspora lor“, etc.
La ultima întrebare, Thompson a detaliat procesul indicând necesitatea înscrierii cetăţenilor americani într-un registru electoral dedicat, procedeu similar celui care se vrea implementat actualmente în România, pentru alegerile parlamentare din toamnă, după ani de controverse şi umilinţe ale romanilor din diaspora, care au stat, pentru a vota, la cozi.
Referitor la tema care „îi arde“ cel mai tare pe romani, şi anume desfiinţarea vizelor pentru SUA, Thompson a spus că demersul actual de obţinere a vizei este unul nebirocratic şi care durează puţin timp. În ce priveşte programul Visa-Waiver, acesta este, în SUA, reglementat de legislaţia statului american. Potrivit acesteia, statele scutite de vize trebuie să îndeplinească nişte criterii. „România îndeplineşte unele dintre acestea, însă nu pe toate“, a explicat oficialul american.
Dean Thompson este adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti şi membru de grad superior al corpului diplomatic (Senior Foreign Service). El are douăzeci de ani de experienţă în diplomaţia americană. În ultimii ani, Thompson a fost consul general la Calcutta, în India, consilier economic şi comercial la Ambasada SUA din Colombo, Sri Lanka, a lucrat la Ambasadele SUA din Paraguay şi Bangladesh.
Înainte de a deveni membru al corpului diplomatic, Dean a lucrat la Cabinetul Secretarului Apărării, în probleme de negociere din domeniul securităţii europene. În perioada în care a lucrat la Washington, Dean Thompson a condus mai multe echipe aflate în subordinea directă a secretarului de stat, ca fost director al Secretariatului Executiv şi ca director adjunct al Centrului de operaţiuni din cadrul acestui departament.
„În ceea ce priveşte studiile de licenţă, Dean Thompson a terminat arte, ştiinţe politice şi studii ruse, relatează Hotnews.ro, în profilul realizat cu prilejul anunţului făcut de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, în iunie 2014. „În perioada 1992-1993 s-a specializat pe probleme de Securitate Internaţională şi Finanţe la nivelul Sectorului Public, terminând studiile cu un masterat pe Studii Strategice în 2011“, mai menţionează publicaţia citată despre Thompson, noul însărcinat cu afaceri al SUA la Bucureşti, care a condus reprezentanta oficială americană, înainte de numirea ambasadorului lui Hâns Klemm.
Articolul a apărut şi în HotNews
Lasă un comentariu