Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat, în cadrul unei conferințe de presă organizată în data de 15,12.2016, în Aula „Ștefan Cicio Pop”, acțiunile demarate de UVVG în vederea aniversării Centenarului Marii Uniri. „Universitatea noastră a început pregătirile pentru un eveniment de amploare, CENTENARUL MARII UNIRI, din anul 2018. În perioada 25 noiembrie – 1 decembrie 2016, Universitatea de Vest „VASILE GOLDIȘ” din Arad a organizat o serie de manifestări dedicate lui Vasile Goldiș – patronul spiritual al Universităţii noastre, dar și cu ocazia Zilei Naționale a tuturor românilor, zi care este intim legată de Arad și de Corifeii Marii Uniri, Goldiș fiind unul dintre aceștia. Tot în acest sens, se are în vedere reamenajarea Muzeului Memorial Universitar „VASILE GOLDIŞ”, situat în Palatul ROMÂNUL, prin lucrări de reabilitare a clădirii şi o refacere a spaţiului expoziţional; se doreşte îmbunătăţirea modului de expunere, îmbogăţirea inventarului, precum şi realizarea unei «Holograme» a lui Vasile Goldiş.
Din perspectiva apropierii Centenarului Marii Uniri se dorește organizarea la Arad a Congresului internaţional de Istorie a Presei, în colaborare cu ARIP şi Societatea de Ştiinţe Istorice din România, cu tema: PRESA MARII UNIRI, dar și organizarea şi desfăşurarea la Arad a Consiliului Naţional al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România și implicarea Universității de Vest „Vasile Goldiș” în organizarea și desfăşurarea Sesiunii Solemne de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri din Aula Magna a Academiei Române. „S-a început realizarea unor lucrări fundamentale pentru aprofundarea, din perspectiva istorică, a rolului pe care Aradul şi arădenii l-au avut pentru realizarea actului de la 1 Decembrie 1918: „Personalităţi arădene ale Marii Uniri” și lucrarea „Tripticul Marii Uniri. Vasile Goldiş şi Capitalele Marii Uniri”. Universitatea noastră şi autorităţilor locale fac demersuri și pentru recunoaşterea calităţii Aradului ca şi CAPITALĂ A MARII UNIRI – în perspectiva instituirii acestui titlu la nivelul preşedinţiei României”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a declarat: „În acest an am semnat, alături de Universitatea „Aurel Vlaicu”, un protocol de colaborare cu Consiliul Județean Arad și Consiliul Municipal Arad. Pe primul plan se situează dezvoltarea cercetării științifice pe domenii legate de interesele județului și dezvoltarea forței de muncă. Derulăm acest angajament și urmărim cu atenție realizarea obiectivelor propuse în acest parteneriat. În protocol se prevede și pregătirea pentru Centenarul Marii Uniri din anul 2018. Universitatea noastră a demarat aceste pregătiri, iar obiectivele noastre vizează amenajarea Muzeului Memorial „Vasile Goldiș”, un adevărat muzeu al Unirii. În urma vizitei efectuate de acad. Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, la Muzeul Memorial „Vasile Goldiș” avem în vedere extinderea colaborărilor, dintre cele două instituții, pe linie istorică, prin lucrări ale cercetătorilor și alcătuirea unui lanț de muzee ale Unirii, care să cuprindă Muzeul Memorial din Arad, Muzeul Memorial al Unirii din Cluj, cel din Alba Iulia și Muzeul din București, la Palatul Parlamentului. Cele patru muzee vor colabora pentru ca populația să fie informată despre acțiunile corifeilor Marii Uniri”.
„Am reluat tratativele și pentru amenajarea casei lui Vasile Goldiș de la Lunca Teuz, în care s-a născut Vasile Goldiș. Facem demersuri pentru achiziționarea și transformarea ei într-o casă memorială. Dorim să demonstrăm că Aradul a fost leagănul Marii Uniri, de aici s-a plămădit ideea Marii Uniri și tot de aici au pornit manifestele către națiunea română. Rolul Aradului ca și capitală politică, nu poate fi uitat”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.
„În ceea ce privește Monumentul Marii Uniri, în urmă cu două săptămâni am solicitat o întâlnire cu d-na Irina Cajal, subsecretar de stat din Ministerul Culturii, urmând ca noul ministru al Culturii să continue dermersurile pentru amplasarea monumentului. Am discutat și cu sculptorul care și-a arătat disponibilitatea de a realiza în continuare obiectivul Monumentului Marii Uniri la Arad, dar așteaptă să fie contactat de autoritățile locale. Asociația pentru ridicarea Monumentului Marii Uniri susține locația inițială în care a fost conceput, dar Consiliul Local are în vedere și o altă locație. Așteptăm să se clarifice aceste probleme”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”.
Daniel Albu
Lasă un comentariu