Maria Luisa Sâpcu, cunoscută sub numele de scenă ISA, are 10 ani şi este elevă a Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” Arad unde studiază pianul și clarinetul. De la vârsta de 5 ani urmează cursurile Şcolii Populare de Arte, clasa Canto – Muzică ușoară. De asemenea, face parte din cunoscuta formație medievală „LUPUS DACUS”, alături de părinţii săi Ana şi Marcel Sâpcu.
Maria Luisa Sâpcu este elevă în clasa a IV – a la Colegiul de Arte Sabin Drăgoi din Arad, unde studiază clarinetul din clasa a II – a. De la vârstă de 5 ani a început să frecventeze cursurile Şcolii Populare de Arte Arad, clasa Canto – Muzică Uşoară, unde a studiat cu profesoara Mărioara Miclea iar de la 6 ani a început să lucreze cu profesoara Claudia Stesco.
Paiunea pentru muzică a început la vârsta de trei ani când a început să se joace cu un instrument numit blocflote alto. La 5 ani a luat lecţii de tobe cu profesorul Titi Frenţiu iar de la vârstă de 6 ani a început studiul pianului, cu profesoara Alina Viliga, timp de 2 ani, la Colegiul de Arte Sabin Drăgoi Arad. „De mic copil, când încă doar mă jucăm, părinţii mei (Ana şi Marcel Sâpcu) studiau zilnic pentru concertele lor. Astfel am intrat în lumea lor. Le-am probat toate instrumentele”.
Pentru că vrea să aibă rezultate bune şi să facă performanţă, tânăra studiază, zilnic, câteva ore. „Pot spune că nu am cum să nu studiez, mai ales că părinţii mei, profesori şi ei de oboi şi clarinet la Colegiul de arte Sabin Drăgoi din Arad, sunt cu ochii pe min . De obicei studies seara, după ce îmi termin temele. Încep cu încălzirea vocală, piesele de muzică uşoară, apoi cu tatăl meu, care îmi este şi profesor de clarinet, încă o ora jumătate studiul clarinetului”.
Important de menţionat faptul că Maria Luisa este şi mezina cunoscutei formaţii de muzică medievală Lupus Dacus unde foloseşte tot felul de instrumente de percuţie, cum ar fi: tamburina, tobe, rainstick, djembe, tapan precum şi instrumente de suflat: schalmei mic, tilincă, tulnic, fluiere. „În Lupus Dacus am învăţat să scap de emoţiile pe scenă şi, pe lângăfolosirea instrumentelor de suflat şi percuţie, din acest an voi începe încet încet să cant şi piese vocal. Lupus Dacus pentru mine înseamnă o poveste cu prinţi şi prinţese, cavaleri şi trubaduri. Ador să merg cu ei în turnee”.
În ceea ce priveşte festivalurile şi evenimentele la care a participat, Maria Luisa Sâpcu are un palmares impresionant pentru vârsta sa. Amintim aici concursuri naţionale şi internaţionale de pian unde a câştigat mereu premiul I, olimpiada de clarinet, de unde s-a întors tot cu locul I şi concursul internaţional LiveMuseArt de la Deva, Arad şi Oradea, unde a câştigat premii de excelenţă şi Canto Divertisment, unde a obţinut Marele Premiu la categoria sa de vârstă. De asemenea, mai face parte dintr-un trio instrumental, Trio Junior şi, după cum aminteam şi înainte, formaţia Lupus Dacus, alături de care a participat la cele mai importante festivaluri medievale, inclusiv Sighişoara, Sibiu sau Pecs, Ungaria. „În 12 noiembrie anul acesta suntem invitaţi de către Filarmonica George Enescu Bucureşti să concertăm în sala mare a Ateneului Român”.
Întrebată când mai are timp liber şi ce îi placă să facă în acele moment, tânăra ne-a spus că, pe lângă muzică, mai are o pasiune. „Merg de două ori pe săptămâna la Dorian şi Maura, unde învăţ să dansez. Ador X Style, mă relaxează. Mai am un căţel Pomeranian Boo. Îmi place să mă plimb şi să mă joc cu el. Îl cheamă Rocky. Dar îmi place să şi desenez. Mai am şi un joc preferat Minecraft. Ador să fac şi Slime”.
Dacă e să vorbească despre cum se vede peste câţiva, ce se vede făcând, Maria Luisa răspunde fără să ezite: „Îmi place foarte mult domeniul artistic. Nu cred că mi-aş dori altceva. Îmi place viaţă de artist. Am şi un nume de scenă: ISA”.
De remarcat, că prezentarea tinerilor talentați ai Școlii Populare de Arte este un proiect al Consiliului Județean Arad, prin Centrul Cultural Judeţean Arad.
Lasă un comentariu