Rata de promovabilitate a examenului de Bacalaureat în Județul Arad este de doar 59,2%, luându-se în calcul doar absolvenții de liceu din anul școlar recent încheiat.
Deoarece acest procent ne situează foarte aproape de limita de jos a clasamentului pe județe, consilierul municipal independent Marin Lupaș consideră că toți responsabilii PSD și PNL at trebui să își asume eșecul și să renunțe la jugul politic pus pe învățământ.
„Poate dacă școala arădeană ar fi fost scutită de ingerința sufocantă a politicului, nu am mai fi avut aceste rezultate. Să ne amintim cum în ultimii ani PSD și PNL au generat mai multe scandaluri legate de șefia Inspectoratului Școlar Județean, care pentru ambele partide înseamnă oportunitatea de a influența numiri de directori în școli ori chiar de profesori – fenomene, din păcate, larg răspândite la nivelul întregului județ. Inclusiv în aceasta perioadă a examenelor finale am avut o situație incertă și ciudată cu privire la conducerea Inspectoratului Școlar Județean. Această acaparare a învățământului de către politic a produs o demobilizare în multe școli, cu profesori nemulțumiți și dezamăgiți. Îi întreb acum pe marii «profesori» din vârful PSD Arad, precum și pe specialiștii în numit oameni pe criterii politice de la șefia PNL Arad: vă asumați aceste rezultate? vă asumați responsabilitatea pentru distrugerea viitorului multor tineri din Arad?”, întreabă Marin Lupaș.
Consilierul pune diferența mult prea mare a ratei de promovabilitate a examenului de Bacalaureat din Arad față de procentele din alte județe ale țării în seama politizării excesive a școlilor și a transformării învățământului într-un meci politic.
„Clujul are 81%, Alba 74%, Sibiul 75%, Aradul doar 59%. Aceste diferențe arată că există serioase probleme de sistem. Nu elevii, părinții sau profesorii trebuie scoși țapi ispășitori. Subiectele au fost aceleași, condițiile de examinare aceleași. Problema este de sistem, iar scandalul politic permanent din jurul școlilor este principala cauză a rușinii pe care o îndurăm, noi, un județ care se mândrește anual cu olimpici naționali premianți, cu absolvenți plecați la marile universități din lume, ca să nu mai amintim de cifrele economiei pe care politicienii le folosesc cu orice prilej în scopuri de propagandă. Refuz să cred că la Arad se face școală mai puțin serios ca în Cluj, Alba, Iași, Covasana sau Vaslui, ori că elevii arădeni nu vor să învețe la fel de mult. Educația este un mecanism sensibil ce trebuie bine reglat din toate părțile pentru a funcționa optim. Din păcate, la Arad viitorul multor elevi a fost influențat negativ de cei care văd în continuare învățământul ca pe un teren unde să-și joace meciurile politice. Elevilor care au căzut examenul le doresc succes la următoarele sesiuni, să nu renunțe la efortul lor de a-și construi o viață mai bună”, a conchis Marin Lupaș.
Lasă un comentariu