Consilierul municipal Marin Lupaș a analizat declarațiile și relatările mass-media de după ședința ADI Deșeuri de luni și consideră că este nevoie de un nou semnal de alarmă, de data aceasta pentru tarife.
„După săptămâni în care au fost exprimate multe nemulțumiri la adresa operatorului RETIM, existând și amenințări cu rezilierea, dintr-o dată avem o cvasi-unanimitate în privința menținerii contractului. Sunt aici niște nuanțe care cred că trebuie neapărat lămurite!”, declară acesta într-un comunicat de presă.
„Este evidentă greșeala celor care nu au prevăzut de la început în caietul de sarcini sau nu s-au asigurat suficient că trecerea de la un operator la celălalt nu se va lăsa cu probleme mari, cu gunoi neridicat zile întregi. Dar dacă mobilizarea RETIM din prima zi a fost slabă, iar cea din ultimele zile a fost bună, însemnând mai multe mașini, mai mulți angațați, mai multe cheltuieli pentru operator, mă întreb care din variante este în concordanță cu ceea ce scrie în caietul de sarcini și raportul real între serviciul presat de RETIM și încasările acestei societăți comerciale care trebuie să facă profit? Frica mea este ca această „bună mobilizare” să nu fie decontată imediat tot de cetățeni, prin creșterea într-un termen relativ scurt a tarifelor, operațiune posibilă conform caietului de sarcini”, spune Lupaș.
Consilierul solicită ca Primăria și firma să nu mai folosească pretexte pentru incapacitatea lor administrativă. „Nu mi se pare corect ca să fie folosite drept pretexte pentru ineficiență prezența unor deșeuri vegetale sau din construcții în containerele de gunoi. Din cauza unor frunze și crengi s-a întârziat nepermis colectarea gunoiului menajer?! Sunt convins că majoritatea arădenilor nu știu unde să arunce diferitele tipuri de gunoi pentru că nu au fost informați corespunzător și din timp. Primăriile sau ADI Deșeuri trebuie să demareze o campanie de informare completă a cetățenilor și să le ofere acestora soluții ieftine și practice pentru colectarea fiecărui tip de deșeu, nu să-i amendeze, culpabilizeze sau să-i pună pe drumuri.”
Lupaș nu dorește în niciun fel ca arădenii să plătească mai mult pentru salubrizarea menajeră, din contră, administratorii municipali și județeni ar trebui să facă tot ce este posibil pentru ca acest serviciu public licitat către o firmă privată să fie cât mai accesibil și performant. „Politicienii cu funcții din primării, Consiliul Județean și ADI Deșeuri trebuie să lucreze pentru binele oamenilor, nu să găsească mereu modalități prin care să-i pună la plată. Semnalul de alarmă acesta ar fi: până la urmă tot noi vom deconta «mobilizarea mai bună» a operatorului prin creșterea tarifelor”, concluzionează consilierul municipal.
Incapacitatea lor administrativa este ca de obicei acoperita cu capacitatea noastra de plata.