Marin Lupaș, consilier municipal independent, transmite o listă de teme pentru parlamentarii arădeni la începutul noii sesiuni parlamentare.
Lupaș așează în capul solicitărilor ceea ce numește „condiții pentru stabilitate la nivel local” prin reformarea legislației administrative cu introducerea a două tururi pentru alegerea primarilor.
„Multe dintre problemele administrației locale vin din lipsa unei reprezentări autentice a cetățenilor. De multe ori arădenii și-au pus întrebarea dacă primarul lucrează pentru ei sau pentru diverse grupuri de interes nelegitime. Înainte de aceste nelămuriri, perfect rezonabile după toată activitatea lui Gheorghe Falcă din ultimii 12 ani, trebuie să ne detașăm de persoana care ocupă fotoliul din Primărie și să ne concentrăm pe principiile care reglementează această funcție publică”, a declarat Marin Lupaș.
Acesta consideră că un primar ar trebui să fie un administrator al bunei funcționări într-un oraș și nu cel care ia toate deciziile privind direcția sau dezvoltarea unității administrativ-teritoriale. Funcția de primar ar mai presupune și o componentă de consultare, în care persoana care ocupă vremelnic funcția ar trebui să inițieze dezbateri deschise și să se prezinte ca un punct de echilibru între partidele politice care activează în Consiliul Local. De aceea, ar fi nevoie de o reglementare mai atentă a acestei funcții, inclusiv în ceea ce privește procesul de alegere a primarilor.
„În momentul de față, ideea de alegere a primarilor într-un singur tur, introdusă cu câțiva ani în urmă, s-a dovedit greșită. Vedem rezultatul în conflictul permanent pe care îl avem la vârful administrației locale. Această stare constantă de certuri și dispute se datorează și nivelului foarte redus de legitimitate pe care îl are primarul. În Arad acesta nu este preferat nici măcar de jumătatea celor prezenți la vot iar din totalul corpului electoral doar de către 16%. Astfel că, atât adversarii politici cât și arădenii sunt îndreptățiți să conteste acțiunile primarului. Două tururi pentru alegerea primarului ar asigura stabilitate în administrație”, conchide Marin Lupaș.
Consilierul independent a mai inclus în propunerile sale de dezbatere în noua sesiune parlamentară debirocratizarea licitațiilor pentru lucrări publice, precum și renegocierea protocolului de preluare în administrare a Cetății Aradului de la Ministerul Apărării.
Este normal ca o persoana cu o mare reprezentativitate sa aiba mai putine contestatii din partea alegatorilor.Cred ca multa lumea asteapta o lege care sa anuleze actualele anomalii din alegeri.
si cine sa dea respectiva lege? ca toti vor sa profite in continuare de ea, nu sa o schimbe! clasa politica e de toata jena
PSD s-a opus alegerii primarilor in doua tururi si impotriva traseismului politic, asa ca nu tu ai descoperit roata.
Neata, te-ai trezit vorbind!