Știți acele reclame în care mașina de spălat rufe cedează subit și împrăștie toată apa în baie sau în bucătărie, spre disperarea gospodinei? Reacția voit exagerată nu ajută nici ea prea mult, însă în spatele acestor gesturi se află un adevăr de necontestat: nimănui nu îi place să schimbe mașina de spălat la puțin timp după ce a cumpărat-o. Ce înseamnă „puțin timp” depinde de fiecare dintre noi în parte. De aceea, ne-am gândit că rândurile următoare sunt potrivite pentru cei care doresc să prelungească durata de viață a mașinii de spălat.
Chiar dacă mașinile de spălat sunt un obiect care se regăsește cu ușurință în orice magazin, la prețuri accesibile, suntem convinși că intenția multor utilizatori este de a-i prelungi cât se poate de mult viața. De aceea, păstrarea componentelor într-o stare bună este crucială, iar acest lucru poate fi obținut prin simpla curățare periodică. Măsurile se împart în două categorii: lucrurile pe care le facem la fiecare utilizare și acțiuni efectuate periodic.
Primul lucru de care trebuie să țineți cont este reducerea pe cât posibil a umidității din interiorul mașinii de spălat, după ce terminați de spălat în ziua respectivă. Evident că nu este nevoie să o ștergeți între spălări. Ștergerea hubloului și neînchiderea acestuia vor grăbi evaporarea apei ce rămâne la interior. Acest lucru va preveni apariția mucegaiului și implicit a mirosurilor neplăcute, precum și a ruginii.
Al doilea lucru de avut în vedere este curățarea periodică a mașinii de spălat. Procesul nu implică un efort ridicat din partea ta și este destul de rapid. În următoarele rânduri îți arătăm care sunt cele mai recomandate proceduri de întreținere a mașinii tale de spălat.
Pentru a elimina bacteriile acumulate în interior în urma ciclurilor de spălare, este indicat ca o dată la o perioadă de timp de 2 sau 3 luni să pornești un program de 30 de minute, fără a pune rufe în interior, și să lași mașina de spălat rufe să funcționeze cu apă fierbinte. Dacă arunci o privire pe alte articole ce vizează îngrijirea mașinii de spălat, vei observa sfaturi care susțin că poți să pui în interiorul mașinii de spălat rufe și conținutul unei sticle de oțet alb, în special dacă vrei să scapi de anumite mirosuri neplăcute sau să pui o jumătate de cană de clor în departamentul special pentru detergent.
Pe lângă cuva mașinii de spălat rufe, ai în vedere că și ușa trebuie să fie spălată și curățată, dar și spațiile din spatele pieselor de cauciuc. Materialele textile neabrazive sunt recomandate pentru curățarea exteriorului mașinii tale. Pentru o îngrijire completă, trebuie să speli cu atenție și compartimentele pentru detergent și balsam! În locurile greu de accesat în care există urme sau pete, poți să folosești și bețișoare de ureche pentru a curăța eficient spațiile.
Pentru o igienizare periodică, este recomandat să speli exteriorul mașinii de spălat rufe cu ajutorul unei soluții universale de curățat și apoi să ștergi urmele de reziduuri cu ajutorul unei cârpe sau a unor șervețele.
Un ultim aspect legat de prelungirea mașinii de spălat ține mai puțin de curățenie și mai mult de amplasarea acesteia pe o suprafață plană. Dacă mașina nu stă într-un plan complet drept, toate eforturile tale de curățenie se vor dovedi a fi în van. Din fericire, multe modele din gamele actuale au o funcție de calibrare a cuvei în funcție de încărcătură și de imperfecțiunile planului. Nu te aștepta ca mașina de spălat să compenseze pentru o plasare defectuoasă a acesteia, așa că folosește-te de o cumpănă (chiar și digitală, disponibilă sub formă de aplicație pe toate smartphone-urile).
Sfaturile de mai sus nu sunt greu de aplicat, mai ales că fiecare dintre ele pot fi realizate într-o singură zi, preț de câteva zeci de minute. Opțional, le poți face separat, săptămână de săptămână. Oricum te hotărăști să procedezi, fiecare dintre măsurile de mai sus vor asigura prelungirea duratei de viață a fiecărei mașini de spălat rufe.
Lasă un comentariu