Compania chimică BASF și producătorul de energie RWE vor să construiască împreună un parc eolian cu o capacitate de doi gigawați, în Marea Nordului.
Giganticul parc de turbine va costa peste 4 miliarde euro, fiind un proiect de referință pentru viabilitatea viitoare a Germaniei, ca forță industrială. Deși pentru construcții nu este necesar sprijin financiar de la bugetul de stat, ambele companii au declarat că proiectul nu poate fi realizat decât cu sprijin politic.
Electricitate verde
Parcul eolian va trebui să furnizeze complexului chimic de la Ludwigshafen electricitate verde, din 2030, potrivit companiei. În plus, o cincime din electricitate va fi utilizată pentru a produce hidrogen fără CO₂.
„Împreună vrem să accelerăm calea către o industrie chimică neutră în CO₂, prin electrificare și utilizarea hidrogenului fără CO₂.”, a declarat șeful BASF, Martin Brudermüller. BASF are o pondere de aproape 49% în parcul eolian.
Costurile parcului eolian și ale sistemului de electroliză ar fi puțin peste patru miliarde de euro, a declarat șeful RWE, Markus Krebber. Cu toate acestea, pentru construcții nu este necesar sprijin financiar din partea sectorului public.
Pentru ca giganticul parc eolian să fie realizat, sunt totuși necesare licitarea suplimentară a turbinelor eoliene offshore înainte de 2030, o ajustare a zonei și a planurilor de dezvoltare a rețelei, ca și scutirea energiei electrice verzi de suprataxa EEG. Iar aici e nevoie de susținerea decidenților politici.
Spre neutralitate climatică
La sfârșitul lunii martie, BASF a prezentat o „Foaie de parcurs către neutralitatea climei”. În cadrul acesteia, compania a anunțat că va investi până la patru miliarde de euro până în 2030 și va lucra într-un mod neutru din punct de vedere climatic la nivel mondial, până în 2050. Parcul eolian în largul mării ar trebui să contribuie la realizarea acestui țel.
Potrivit CEO-ului BASF, consumul de energie electrică al producției la fabrica de la Ludwigshafen se va tripla până în 2035. Parcul eolian planificat în Marea Nordului ar putea acoperi aproximativ 25% din acest consum.
Brudermüller a subliniat că transformarea economiei germane în sesnsul unei mai bune respectări a mediului nu va putea avea succes fără cantități suficiente de electricitate din surse regenerabile, la prețuri competitive. „Această sarcină poate fi atinsă doar printr-o cooperare inovatoare și intensivă, între politică și industrie”.
Proiectul este susținut și de Uniunea minieră, chimică, energetică și industrială, IG BCE. Președintele ei, Michael Vassiliadis, a declarat: „Susținem acest proiect major, deoarece el poate fi un simbol al forței inovatoare a industriei și a angajaților săi. Aceștia lucrează cu multă pasiune și competență pentru a realiza schimbarea. De aceea, ei merită tot sprijinul posibil.”
Companiile care vor dezvolta acest mega-proiect energetic nu au dezvăluit exact unde vor fi ridicate turbinele eoliene în Marea Nordului.
Notă: Articolul a apărut și în HotNews.
Lasă un comentariu