Mihai Calimente, fost parlamentar arădean în mai multe legislaturi și secretar general adjunct al Senatului, deplânge soarta sportului arădean.
Fost sportiv de performanță, acesta comentat pentru NewsAr.ro situația în care se regăsește în prezent sportul în municipiul nostru, exprimându-și speranța că viitoarea administrație va face mai mult în acest domeniu.
„De la vârsta de 9 – 10 ani, am început sportul de performanță. Am făcut sport de la o vârstă mai fragedă, dar nu de performanță. Am fost atlet. Am început atletismul pe Gloria. Pe la vârsta de 14 ani am devenit component al lotului național de atletism. Am fost campion național, vicecampion național, campion național școlar. În anul II de facultate am început să joc rugby la U. Timișoara, care în 1972 câștiga titlul de campioană a României. Am jucat la Timișoara, apoi la TCIND Constanța, în divizia A. În 1976 m-am reîntors la Arad și am contribuit la înființarea rugby-lui arădean. Am promovat în divizia A și prin 1982 am preluat ca jucător și antrenor echipa Petrolul Arad. Am jucat până pe la 35 de ani. Se făcea sport în Arad. Orașul are niște premiere naționale. Primul meci de fotbal de pe teritoriul actual al României s-a jucat aici. Terenul pe care s-a jucat, CFR Arad, a dispărut. Primul club de canotaj de pe actualul teritoriu al României a fost Helas 1913, tot la Arad. Am avut handbal în divizia A, am avut baschet în divizia A, am avut polo în divizia A. Apoi, sporturi individuale cu campioni naționali, europeni, mondiali și olimpici. Mă refer la atletism, lupte, haltere, tenis de masă, tenis de câmp, gimnastică, tir, box, canotaj și alte sporturi. Era UTA, campioana provinciei, cu cele șase titluri. Aradul a fost și primul oraș din provincie cu două echipe de fotbal în divizia A, UTA și Vagonul”, și-a amintit Calimente.
„Nu vreau să fac o istorie a sportului arădean, dar vreau să spun că tinerii, copiii făceau sport” – a subliniat acesta, adăugând: „Poate că nu erau cele mai bune baze materiale, nu aveau cele mai performante echipamente, dar era mare dăruire și pasiune. Din păcate, în ultimii 16 ani au dispărut o mulțime de baze sportive din Arad. A dispărut sportul școlar și universitar. Și nu întâmplător. Știu că nici domnul Falcă, nici domnul Bibarț nu au făcut sport. Nu este o rușine, dar ar fi putut lua exemplul doamnei Firea, care a sprijinut CSM București. Da, a fost prijinită UTA. Felicitări. Eu am fost sub culorile UTA-ei timp de patru ani, ca atlet, când a câștigat ultimul titlu și a învins Feyenoord. Dar, legat de UTA, problema cu noul stadion este locul în care a fost făcut. Eu l-aș fi renovat pe cel vechi și făceam un muzeu al sportului arădean acolo. Și putea rămâne și ca bază de antrenament. Noul stadion e înghesuit între blocuri, nu este pus în evidență și nu știu unde se poate parca. Trebuia făcut într-un loc deschis, cu perspectivă, cu suficiente locuri de parcare și eventual cu alte baze sportive, terenuri de tenis, în apropiere. Subcetate era locul ideal. Sper ca noul primar să se aplece asupra sportului arădean iar Aradul să revină în elita sportului românesc la toate sporturile unde avem tradiție”.
fatarnicule tu vezi numai sportul aradean ca-i in degringolada dar in ” ROMANIA TOTUL ESTE IN REGULA”?VOI CARE ATI FOST IN PARLAMENT 30 DE ANI CE ATI FACUT? BISNITARUL DA LECTII.
Se va apleca. Va sta capra. Iar in spatele lui va sta Falca. Cam asta e, Mishule.
Genial….. :-)))))))