Odată cu depunerea la Camera Deputatilor a amendamentelor la Legea Pensiilor Speciale, PSD s-a asigurat că îndeplinim toate condițiile necesare pentru ca, odată aceste amendamente adoptate, România să poată primi tranșa de peste 3 miliarde de euro din PNRR, anunță președintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor.
„Avem o nevoie uriașă de acești bani pentru investiții în sisteme publice esențiale, precum Educația și Sănătatea. Ajustările aduse proiectului de lege aflat în Parlament, DUPĂ discuțiile de la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene, sunt consistente și sunt menite să asigure îndeplinirea jalonului din PNRR.
Ce se rezolvă:
Nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decât salariul avut în activitate.
Crește etapizat vârsta de pensionare, până la 65 de ani, la fel ca-n sistemul pensiilor contributive.
Se modifică baza de calcul a pensiei; astfel, începând cu anul 2024 baza de calcul utilizată la calculul pensiei de serviciu va crește eșalonat, de la 12 luni, la 300 de luni (25 de ani)
Crește vechimea minimă în specialitate, eșalonat, de la 15 ani la 25 ani.
Se recalculează toate pensiile speciale, cu excepția magistraților, care sunt protejați de deciziile CCR, în sensul că se ia în considerație o bază de calcul de 65% din venituri, nu de 80%, ca în prezent.
Se elimină asimilații din categoria pensiilor speciale, respectiv personalul de specialitate asimilat judecătorilor si procurorilor, personalul încadrat pe funcții de execuție specifice în cadrul misiunilor diplomatice;
Nu se creează noi categorii de pensionari speciali.
Se limitează accesul la pensia de serviciu prin eliminarea perioadelor asimilate ca vechime recunoscute în prezent în specialitate (de exemplu: vechime în avocatură, consilier juridic. etc
Se supraimpozitează cu 30 % componenta necontributivă din pensia specială care depășește câștigul salarial mediu brut pe economie
Se plafonează pensiile pentru magistrați la venitul netul aferent bazei de calcul. Celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017, conform OUG nr. 59/2017.
Actualizarea pensiilor magistraților se va face după același mecanism de indexare ca și pentru celelalte pensii de serviciu.
Pensiile magistraților se recalculează pentru eliminarea inechităților generate de diferențele mari dintre veniturile celor aflați în pensie față de veniturile celor aflați în activitate.
Este foarte important ca toate aceste ajustări, dar și restul prevederilor proiectului Legii pensiilor speciale să fie conform cu prevederile constituționale, astfel încât orice sesizarea a CCR să nu aducă invalidarea legii și neîndeplinirea jalonului din PNRR”, afirmă președintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor.
Foto: Arhivă, caracter ilustrativ
Lasă un comentariu