Controversata idee i-a venit, în luna februarie, ministrului Economiei, Peter Altmaier (CDU). El a justificat-o, spunând că astfel ar putea fi minimizate costurile legate de lockdown-urile economice repetate, din Germania. „Uniunea CDU/CSU vrea sa vândă argintăria guvernului“ federal“, relatează luni Handelsblatt. E vorba de vânzarea participațiilor statului german la companii, deși acestea aduc la buget profituri de miliarde de euro, în fiecare an.
Datorită politicii monetare din ultimii ani, aceste rezerve au crescut simțitor. În consecință, Altmaier e de părere că o parte dintre aceste fonduri ar trebui transferate la bugetul de stat. Problema este că nu doar vânzarea participațiilor aduce bani, ci și deținerea acestora. De aceea, e cu atât mai surprinzător că ministrul Economiei vine cu ideea vânzării participațiilor de stat, către marile companii.
Serioase dividende
La Ministerul Federal al Finanțelor se știe despre ce cifre e vorba: în ciuda crizei Corona, în 2020 aceste participații au adus dividende mai mari decât cele din anii anteriori: în jur de 2,1 miliarde de euro. Venitul total din dividende între anii 2017 și 2020 este de 5,36 miliarde de euro. Raportul din 2020 al Ministerului poate fi accesat aici.
Cea mai importantă plată a venit de la banca de dezvoltare, Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW). Aceasta a transferat un miliard de euro către guvernul federal, în 2020. Baza profitului este legată de participațiile deținute de KfW, în numele guvernului federal, la Deutsche Post și Deutsche Telekom.
Și Deutsche Bahn și-a achitat catre stat dividendul convenit, de 650 de milioane de euro în 2020. Fluxul de bani e reglat prin acordul de performanță și finanțare dintre guvernul federal si Căile ferate germane.
Dividendele unor companii au scăzut din cauza pandemiei, cum ar fi cele de la Airbus sau de la Aeroportul München. Altele, precum cea a Bundesdruckerei (imprimeria națională) sau a Eurogrid / 50Hertz (rețele energetice), au rămas stabile.
Statul german mai deține și 15, 6% din Commerzbank, fuzionată cu Dresdner Bank și salvată astfel de la faliment, în urma crizei financiare din 2008/2009. Inițial pe sfert etatizată, banca ar fi intrat, trei ani mai târziu, în atenția chinezilor, fapt despre care am relatat în detaliu, în articolul „Europa se îngălbenește. Pe lista de shopping a chinezilor stă acum și o bancă“. Europa se ingalbeneste. Pe lista de shopping a chinezilor sta acum si o banca.
Acord de principiu
Potrivit Handelsblatt, în aripa economică a Uniunii CDU/CSU există un acord de principiu referitor la eventualitatea vânzării de participații de stat. Parlamentarul Carsten Linnemann (CDU) a declarat pentru Handelsblatt: „Faptul că statul nu poate face mai bine decât piața, l-am remarcat cu durere în ultimele săptămâni, referitor la vaccinare, testare, sau procurarea de măști“.
Pentru politicianul specialist în economie, un lucru este clar: participațiile statului la companii ar trebui să fie lichidate cât se poate de rapid. Atâta timp cât statul este el însuși un jucător, nu poate fi un bun reglementator și arbitru, crede Linnemann. În special la Telekom, criticile se referă la faptul că statul fixează cadrul de reglementare, fiind în același timp acționar al companiei de telecomunicații.
În criza datorată pandemiei de Covid-19, participațiile de stat s-au chiar înmulțit. Un exemplu este implicarea în salvarea companiei aviatice, Lufthansa. Despre ajutorul de 10 miliarde euro, în schimbul unei participații de 25% a statului german, am relatat în detaliu în luna mai a anului trecut.
Critica Stângii
Politicianul de la Partidul Stangii (Die Linke), Victor Perli, a criticat intenția renunțării la participații de stat. El a spus, citat de Reuters:
„Participările guvernului federal nu sunt importante numai din punct de vedere strategic, ci aduc mulți bani, chiar și în criza coronavirusului. Și numai din aceste motive, încercarea lui Altmaier de a se despărți de participații e o idee stupidă.“
Notă: Articolul a apărut și în HotNews.
Foto: Facebook
Lasă un comentariu