„Felicit profesioniștii care lucrează aici și vreau să cred că tot ceea ce se face la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” se va repercuta asupra sănătăţii, nu numai a celor din județul Arad, ci din întreaga țară” – prof. univ. dr. Florian Dorel Bodog, ministrul Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a vizitat, vineri 24.02.2017, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, săli de curs, Institutul de Ştiinţe ale Vieţii, Centrul Experimental Biomedical Internaţional şi laboratoarele de cercetare.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a fost întâmpinat în Campusul Universitar „Vasile Goldiş” de conducerea Universităţii – prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prorectori, cadre didactice şi studenţi, după care a participat la lansarea proiectului „Asistența maternală și perinatală a nou-născuților pentru femei și copii fără posibilități materiale, care nu au acces la ingrijire medicală în Arad”, realizat în parteneriat cu Institutul Karolinska, Spitalul Universitar Stockholm, Universitatea Falun din Suedia şi Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.
Evenimentul s-a bucurat prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a senatorului Mihai Fifor, a deputaţilor Dorel Căprar, Adrian Todor şi Tripa Florin, a conducerii Spitalului Clinic Judeţean, a unor consilieri judeţeni şi primari.
Prof. univ. Florian Bodog, ministrul Sănătății, a subliniat, în deschiderea manifestării că proiectul UVVG este o foarte bună completare a programului guvernamental privind centrele comunitare. „Voi solicita conducerii Universității de Vest «Vasile Goldiş» să-mi ofere unul dintre membrii echipei pentru a participa la elaborarea ghidurilor pentru centrele comunitare, care sunt cuprinse în programul guvernamental. Experienţa autorităților locale și a comunităţii academice, în derularea acestui proiect, este foarte valoroasă pentru centrele comunitare care vor fi înființate, inclusiv în județul Arad. În ceea ce privește dotarea cu echipamente, nu vreau să promit nimic, însă din câte știu, Aradul nu va beneficia de computer tomograf, în programul guvernamental, pentru că are, însă va beneficia de RMN. Am avut negocieri foarte strânse cu cei de la Banca Mondială și am reuşit să nu ni se restructureze nici un euro. Aradul va beneficia de patru aparate de anestezie, două aparate standard și două aparate de înaltă performanță. Urmează echipamente pentru UPU și ventilatoare pentru secțiile de terapie intensivă. Încercăm să găsim şi o axă pe fonduri europene pentru reabilitarea și extinderea spitalelor județene. Eu, ministrul Sănătății de astăzi, sunt în primul rând om, în al doilea rând medic și nu în ultimul rând sunt cadru didactic. Comunitatea academică din cadrul Universităţii de Vest «Vasile Goldiş» are foarte mult suflet și este dedicată pentru student şi cercetare științifică și merită tot respectul nostru. Felicit profesioniștii care lucrează aici și vreau să cred că tot ceea ce se face la Universitatea de Vest «Vasile Goldiş» se va repercuta asupra sănătăţii, nu numai a celor din județul Arad, ci din întreaga țară. O universitate este o universitate, indiferent unde se găsește, sau care este sursa de finanțare. Menirea unei Universități este să ofere educație, să facă cercetare și excelență”.
Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a subliniat importanţa evenimentului care „reprezintă debutul unui program extrem de necesar pentru județul Arad. Progresele tehnologice din domeniul medical ne permit să monitorizăm corespunzător evoluţia sarcinilor şi a nou-născuţilor în primele luni de viaţă. Cu toate acestea, accesul la aceste tehnologii care pot salva vieţi este condiţionat de resursele materiale ale fiecăruia. Ajutând mamele care nu dispun de resurse, oferim şanse sporite pentru evitarea problemelor şi dificultăţilor care pot apărea în toată această perioadă critică pentru viaţa şi sănătatea nou născutului. Investiţiile în programele de prevenţie, în sănătate public, reprezintă unul dintre obiectivele principale ale mandatului meu de preşedinte al Consiliului Judeţean, iar ceea ce ne propune Universitatea de Vest «Vasile Goldiş» se potriveşte perfect cu obiectivele noastre”.
„Am fost deosebit de onorați să avem o prezență atât de memorabilă și prestigioasă la Universitatea noastră – ministrul Sănătății, prof. univ. Florian Bodog, autorităţile locale, parlamentari, conducerea Consiliului Județean, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență, primari şi a celor mai importante instituții de sănătate publică din municipiu, care asigură bunul mers al sănătăţii în județul Arad. Proiectul are o valoare de 3,5 milioane de euro şi este lansat de echipa de la Obstetrică și Ginecologie condusă de domnul profesor Gheorghe Furău, din cadrul Universităţii noastre, cu stimaţi colegi din Suedia, proiect care în mod precis va constitui o verigă importantă în educarea unei anumite categorii a populației din judeţul nostru”, a subliniat prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG, a declarat: „Universitatea de Vest «Vasile Goldiș» s-a aflat în sărbătoare academică, prilejuită de vizita unui înalt demnitar al țării – ministrul Sănătății, prof. univ. Florian Dorel Bodog, decan al Facultății de Medicină din Oradea, un om cu o personalitate deosebită pusă în slujba sănătății țării noastre. O zi importantă pentru Universitatea de Vest «Vasile Goldiş» şi Facultăţile de Medicină în care i-am prezentat principalele preocupări pe linie medicală. Domnul ministru a vizitat Institutul de Ştiinţe ale Vieţii şi cred că dialogul cu şefii de secţii clinice, care a avut loc la Spitalul Judeţean, a fost unul deosebit de important pentru creşterea calităţii actului medical. Îl cunosc pe domnul ministru Florian Dorel Bodog cu mult timp în urmă când mi-a fost un excelent student la Universitatea din Oradea, unde am predat Biologia celulară şi moleculară. Ulterior am fost colegi la această universitate, la catedra de Morfologie, eu în calitate de profesor de Biologie celulară și moleculară, iar domnia sa membru al catedrei de Anatomie, specializându-se ulterior într-un domeniu extrem de pretențios, chirurgia pentru arsuri. Cred că ministrul Sănătăţii, Florian Dorel Bodog, va depune toate eforturile în realizarea actului calităţii în domeniul medical pentru ca medicina să devină unul dintre obiectivele majore ale societăţii noastre”.
În semn de înaltă preţurire şi activitatea depusă în domeniul sănătăţii, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG, i-a acordat, în numele Senatului Universitar, ministrului Sănătăţii, Florian Dorel Bodog, Diploma de Onoare şi Medialia de Aur a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
Daniel Albu
Lasă un comentariu