Mircea Purcaru, co-preşedintele ALDE Arad, consideră că adoptarea Codului Fiscal se impune mai mult ca oricând, orice întârzire crescând descurajarea investitorilor şi un recul al firmelor româneşti existente. Necesitatea reducerii fiscalităţii, spune vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, este demostrată de cifre, iar acestea ar trebui luate în considerare înainte de orice interes de natură politică.
„După mine, schimbarea atitudinii guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, în privinţa adoptării Codului Fiscal este inexplicabilă din punct de vedere economic, mai ales că această schimbare de optică a survenit retrimiterii Codului Fiscal la Parlament de către preşedintele Iohannis. Coincidenţă sau nu, în Parlament se pregăteşte legea privind limitarea mandatelor guvernatorului BNR, la două, situaţie care ne-ar putea îndreptăţii să credem că Mugur Isărescu susţine poziţia preşedintelui Iohannis în speranţa că şi acesta îl va sprijini pe el”, spune Mircea Purcaru.
Liderul ALDE este de părere că reprezentanţii BNR sunt perfect conştienţi de urgenţa implementării Codului Fiscal, fiind la curent cu tot ce se întâmplă în sectorul economic.
„Trebuie să observăm că poziţia de acum este a şefului BNR, mai exact a persoanei Mugur Isărescu, aceea a instituţiei nefiind similară. În acest sens, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a venit cu o analiză la obiect, care arată că actualul cadru fiscal duce la faliment mii de firme, având ca efect direct creşterea şomajului, scăderea locurilor de muncă şi aşa mai departe. Concret, arată Florin Georgescu, în România există aproximativ 260.000 de firme private cu pierderi, în valoare de 39 de mld. lei, această sumă menţinându-se relativ constantă în ultimii 7 ani, iar gradul ridicat de îndatorare duce la un grad de bancarizare scăzut. În perioada 2000-2013, s-a înregistrat majorarea ponderii pierderilor sectorului privat în total pierderi cu 38 puncte procentuale. Cu alte cuvinte, chiar dacă nu o spune direct, Florin Georgescu sugerează necesitatea relaxării fiscale, pentru încurajarea firmelor existente şi a investitorilor noi”, a conchis Mircea Purcaru.
Lasă un comentariu