Data de 1 iunie are o semnificație generală în România, aceea de Ziua Copilului. Pentru iubitorii de judo din Arad, această zi are o importanță și mai deosebită. Este ziua în care s-a născut Mihai Botez, părintele judo-ului arădean și – implicit – românesc. Pentru a-l comemora pe cel care a fost părintele spiritual pentru toți practicanții acestui sport din Arad, foștii săi elevi i-au dedicat un nou eveniment de neuitat. Dacă în anii trecuți se organiza un puternic turneu de arte marțiale, de această dată s-a ales varianta unui „eveniment în familia judo-ului arădean“, așa cum l-a caracterizat profesorul Ștefan Mureșan.
Astfel, luni, 1 iunie, peste 250 de copii au luat drumul sălii de sport CSȘ Gloria acolo unde a avut loc evenimentul dedicate memoriei lui Mihai Botez. Au fost prezente următoarele cluburi: CSM Arad (profesori Drâmbe Dorin, Lazăr Ionel) LPS Arad (profesori Mihai Telechi, Arpad Nagy, Moț Alin, Hărșan Dorel), CS Ghioroc (profesor Ștefan Mureșan), CS Ususău (profesor Vesalon Dorel), CS Sântana (profesor Budiu Anamaria), CS Zerind (Teglaș Robert), CSM Judo Sambo Pecica (profesor Arpad Nagy), Victoria Nădlac (profesor Adrian Rău), Fentuci Timișoara (profesor Mircea Dan).
Au avut loc discursuri pe tema celui care a fost Mihai Botez, demonstrații efectuate de foștii săi elevi precum și un antrenament de judo la comun. La final, toții copii prezenți au primit o diplomă de onoare și o medalie.
„A fost un eveniment mult așteptat de arădeni și cei care cunosc ce semnifică ziua judo-ului arădean. Sunt bucuros că am reușit să continuăm Memorialul Mihai Botez, cel care este părintele judo-ului românesc și a fost un prilej nemaipomenit pentru a-l organiza acum, mai ales că pe întâi iunie era și ziua dânsului de naștere. A fost o mișcare extrem de profundă pentru mine, mai ales că Mișa Baci m-a ales ca successor al dânsului în a preda mai departe învățăturile sale. Tocmai de aceea a fost un eveniment profund și vreau să mărturisesc că la final am mers la cimitir unde împreună cu domnul Mureșan am depus un tatami realizat din flori și am păstrat un moment de reculegere. Acele momente au fost extrem de răscolitoare pentru mine, efectiv a tremurat carnea pe mine. Am mers în mai multe rânduri la dânsul la cimitir, dar niciodată nu m-am simțit ca și acum, a fost ceva deosebit. De asemenea, în acest an am realizat un eveniment diferit față de ceilalți ani, practic a fost mai în familie, am fost toți Old Boys ai judo-ului, toții copii crescuți pe tatami, practic pot să spun că Mișa Baci a fost prezent în sală. La antrenamentele pe care eu le țin la Sindicate nu trece nici o zi să nu îi aduc cunoștiințele în sală, să nu îl pomenesc, chiar dacă fizic nu mai e, Mihai Botez încă e legat de noi în continuare“, ne-a declarat Shihan Pavel Milovan.
„A fost un lucru ce trebuie să îl facem an de an și mă bucur că s-a găsit această soluție, cea legată de judo, e practic un memorial mai încărcat de emoție astfel. E o obligație morală și o datorie față de cel care m-a crescut pe mine și pe ceilalți colegi ai mei și trebuie să îi dedicăm în fiecare an o astfel de zi. Fiecare dintre cei care i-am fost elevi lui Mihai Botez și nu numai avem datoria să ne educăm elevii în sprijinul unor valori și a unei respect legat de cel care a fost părintele judo-ului românesc. Eu, împreună cu Pavel Milovan, am decis să ofer diplomele copiilor pe care îi pregătesc la Podgoria Ghioroc tocmai la mormântul lui Mihai Botez. Am considerat astfel că e un moment plin de emoție și de recunoștiință față de Mișa Baci. Consider că a fost important un astfel de gest pentru că cine nu își cunoaște trecutul nu își merită viitorul. Evenimentul în sine a fost unul plin de emoție și un mijloc de educare a tinerilor, cei mici au avut ocazia să ne vadă pe cei care am scris istorie în acest sport. Trebuie să îi creștem în acest spirit, în spiritul în care noi am fost crescuți și educație. Pentru ediția de anul viitor promit că îi voi aduce în fața copiilor pe foștii gimnaști care încă se află în viață și care sunt primii practicanți de judo din Arad. Trecutul trebuie respectat și prețuit pentru a putea avea un viitor“, a punctat și profesorul Ștefan Mureșan.
Unul dintre principalii organizatori ai acestui eveniment a fost și Silviu Turc, cel care s-a ocupat de toate detaliile logistice și nu numai: „Sunt bucuros că am împlinit patru ani de memorial, patru ani încărcați de dor față de Marele Maestru Mihai Botez. Sperăm ca acest moment să meargă mai departe, fie că o vom face noi, fie că vor fi cei care vor veni din spate. Familia judo-ului arădean s-a unit ieri și acest lucru mă bucură foarte mult. Am văzut multă bucurie pe chipurile copiilor prezenți în sală și acesta e lucrul cel mai important. Marele regret e faptul că factorii de decizie ai Aradului nu au fost alături de noi și sunt încă datori față de ceea ce ne-au promis în 2011 și anume o stradă cu numele Marelui Maestru și un bust al dânsului. La fel cum UTA este un brand al Aradului, la fel și Mihai Botez este și trebuie să fie promovat mult mai mult ca și un brand al orașului, pentru că trebuie să se știe că dânsul este părintele judo-ului românesc. Sunt foarte mulțumit că au răspuns prezent și sportivi la care aveam unele rezerve că vor putea să își facă apariția, iar prin această cale le mulțumesc tuturor care au venit la sală ieri în memoria Maestrului Mihai Botez“, ne-a declarat Silviu Turc.
Lasă un comentariu