ITM Arad a demarat o acțiune de informare și conștientizare cu privire la transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată. Aceasta se va încheia în 31 august 2017.
Potrivit ITM Arad, obiectivele acţiunii sunt:
– Creşterea gradului de conştientizare a entităţilor care pot avea calitatea de angajator şi folosesc forţă de muncă fără respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte consecinţele sociale şi economice pe care le produce munca nedeclarată;
– Creşterea gradului de conştientizare a persoanelor care desfăşoară activitate fără a avea încheiat contract individual de muncă în ceea ce priveşte consecinţele sociale şi economice pe care le produce munca nedeclarată;
– Clarificarea unor aspecte în ceea ce priveşte modul de interpretare şi de aplicare a unor prevederi legale în domeniul relaţiilor de muncă etc.
„Motivarea acțiunii constă în aceea că munca nedeclarată are efecte negative, pe termen scurt dar mai ales pe termen lung, atât pentru individ, cât şi pentru societate, precum şi pentru bugetul de stat, existând o relaţie interdependentă între plata contribuţiilor sociale şi impozitelor şi accesul la drepturile de asigurări sociale şi alte măsuri de protecţie socială. Consecinţele muncii nedeclarate se reflectă negativ şi în economie, prin distorsionarea mediului concurenţial. Astfel, angajatorii care utilizează munca nedeclarată au mai puţine obligaţii financiare, aflându-se, prin urmare, în concurenţă neloială cu acei angajatori care folosesc toate tipurile de resurse şi depun eforturi reale pentru respectarea obligaţiilor legale ce le revin. Practic, munca nedeclarată nu se poate manifesta decât cu implicarea celor două părţi, respectiv angajatorii şi persoanele care desfăşoară activitate, având la bază practici neloiale care diminuează simţul responsabilităţii necesar într-o societate în care o parte importantă a resurselor sunt destinate protecţiei sociale. Principala cauză a perpetuării acestui fenomen îl constituie avantajul financiar imediat, obţinut atât de către persoana care desfăşoară activitate, cât şi de către angajator, generat de sustragerea de la plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale”, a declarat Ecaterina Isac, inspector șef al ITM Arad.
Conform șefei ITM, grupul țintă îl reprezintă cei care desfăşoară activitate în domeniile ce înregistrează o incidenţă crescută a muncii nedeclarate (construcţii, exploatarea şi industrializarea lemnului, alimentaţie publică, agricultură, industria textilă, micul comerţ, micii transportatori, panificaţie, industria alimentară şi prestările de servicii) precum și categoriile de persoane vulnerabile (persoane cu nivel de educaţie scăzut; persoane din zone izolate şi/sau defavorizate; tinerii şi copiii, pentru care consecinţele prestării unei activităţi în afara cadrului legal pot avea repercusiuni grave asupra dezvoltării fizice şi psihice ulterioare).
Lasă un comentariu