Muzeul Jucăriilor, cea mai mare colecție de gen din România, vine la Arad. Expoziția va fi inaugurată în data de 31 mai, la ora 12.00, la Muzeul Preparandiei.
Colecția aparține Asociației Muzeul Jucăriilor, o asociație fondată de doi frați, Mihail și Cristian Dumitru, care colecționează jucării de peste 40 de ani, și al căror obiectiv ambițios este înființarea unui muzeu permanent al jucăriilor în România. Cu alte cuvinte, o instituție asemănătoare muzeelor de profil din alte părți ale lumii: Londra , Paris, Istambul, Bruxelles, Nuremberg.
La Arad, prin acest proiect finanțat de Centrul Municipal de Cultură Arad și în parteneriat cu GMMC, Asociația Muzeul Jucăriilor aduce câteva sute de exponate, din cele peste 12 000 câte deține Muzeul. În această selecție vom regăsi și multe jucării produse la fabrica Arădeanca. Cea mai veche jucărie expusă datează de la începutul secolului trecut, selecția concentrându-se pe perioada anilor 60-80. Cei doi colecționari vor asigura, în zilele inaugurale ale evenimentului (31 mai – 2 iunie), vizite ghidate și demonstrații.
„Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuţ scuturat din portofel, altele au stat radioase in vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale pieţelor, unele au ascultat, poate, muzica veselă din bâlciuri, dar toate, absolut toate jucăriile noastre au fost martorele unui zâmbet”, declară cei doi colecționari.
Mereu în căutare de noi exponate pentru colecția lor, unele achiziționate, altele donate, Mihail și Cristian Dumitru călătoresc foarte mult prin țară. Până la găsirea unui sediu permanent, o mică parte a colecției este expusă itinerant, de la București la Cluj-Napoca, Alba Iulia, Deva și Satu Mare, și de la Galați și Brăila, la Bârlad, Giurgiu, Brașov, iar acum, Arad.
„De cei doi colecționari am dat ascultându-i vorbind (cu candoare și pasiune) la emisiunea maraton de la Radio România Cultural, «Vorba de cultură». I-am scris realizatoarei cerând datele de contact ale lui Cristian și Mihai, și astfel s-a născut proiectul expoziției arădene. Lucrurile s-au potrivit cum nu se poate mai bine: o expoziție în jurul datei de 1 iunie, desfășurată la Muzeul Preparandiei, un spațiu pe care Centrul Municipal de Cultură îl dorește animat exact prin acest gen de evenimente”, spune Cătălin Lazurca, președinte GMMC.
Ca organizator, Centrul Municipal de Cultură Arad face precizarea că intrarea este liberă pe întreaga perioadă a desfășurării expoziției: 31 mai – 30 iunie, de luni până vineri, între orele 8.00-16.00. Mai mult, expoziția va fi putea fi vizitată și în primele două sâmbete ale perioadei: 3 iunie și 10 iunie. În cazul în care există cadre didactice care doresc să facă vizite cu clasele de copii, le punem la dispoziție un număr de telefon pentru programări: 0371 501 072.
Lasă un comentariu