Președintele Organizației Municipale de Femei a PNL Arad (OFL Arad), Adina Dumitrean, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că noua Lege a adopției este un act normativ extrem de necesar și că parlamentarii PNL au votat-o „in corpore” pentru a simplifica procedurile și a reduce termenele.
„Recent a fost aprobată noua Lege a adopției, un act normativ care, din punctul meu de vedere – în calitate de educatoare, este extrem de necesar și pe care parlamentarii PNL l-au votat «in corpore» pentru a simplifica procedurile și pentru a reduce termenele. Pentru cei care nu știu, Legea a fost inspirată dintr-o propunere legislativă a PNL depusă în 2014 și se încadrează într-o viziune mai largă pe care noi o avem pentru susținerea creșterii demografice și pentru ajutorul acordat familiilor care își doresc copii. Prin votul său favorabil, PNL afirmă că fiecare copil ar terbui să fie crescut într-o familie și să nu rămână ani de zile instituționalizat. Era absolut necesară facilitarea procesuluid e adopție, care în prezent în România este unul aproape imposibil”, a declarat Adina Dumitrean, adăugând că PNL își propune să contribuie la creșterea numărului de copii adoptați pentru a le oferi șansa de a crește în siguranța și dragostea unei familii, singurul loc în care se pot dezvolta armonios.
„În România, de mai mulți ani, numărul copiilor instituționalizați rămâne constant în jurul cifrei de 60.000. Doar în perioada 2011-2015, 6.500 de copii au fost părăsiți în spitalele din România. Dinter aceștia, doar 3.809 au fost declarați adoptabili până la 30 septembrie 2015 și un număr de 1.700 de familii erau atestate ca familii adoptatoare. Cu toate acestea, doar 562 de copii au fost adoptați la nivel național și doar 11 la nivel internațional până în septembrie 2015. Această situație a necesitat reglementări legislative rapide, care să vină în sprijinul copiilor respectivi”, mai spune președintele Organizației Municipale de Femei a PNL Arad, menționând și ce prevede noua Lege a adopțiilor, votată de PNL:
„În urma amendării proiectului, concediul de acomodare va fi de 1 an pentru unul din părinții adoptivi, față de 3 luni cât stabilise inițial Guvernul. Această prevedere s-a regăsit pentru prima dată în inițiativa PNL din 2014. Beneficiarii acestui concediu de acomodare vor fi copiii adoptați, care au nevoie de timp să se integreze în familia adoptivă și să recupereze întârzierile în dezvoltare acumulate în anii în care au trăit în diverse instituții de plasament. Amendamentele PNL prin care acest concediu este prelungit de la 3 luni, cum era prevăzut în propunerea legislativă a Executivului, la 1 an, cum figura în propunerea inițială a PNL, au fost însușite de Guvern. În noua formă, legea prevede că părintele adoptiv va beneficia și de aproximativ 1.700 de lei lunar, indemnizaţie acordată pe parcursul celor 12 luni de concediu. Indemnizaţia se plăteşte pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani, având în vedere că, pentru copiii cu vârsta de sub 2 ani, se aplică prevederile privind indemnizaţia de creştere a copilului. Este prevăzută introducerea obligativității pentru angajatori de a acorda celor care doresc să adopte timpul liber necesar pentru efectuarea evaluărilor necesare pentru obținerea atestatului și realizarea potrivirii practice, în limita a 40 de ore/an, fără afectarea drepturilor salariale. Sunt prevăzute, de asemenea, și proceduri simplificate pentru adopţiile interne, cât şi pentru cele internaţionale. Astfel, termenul în care un copil poate deveni eligibil pentru adopția internațională a fost redus de la 2 ani la 1 an. Termenul de apel în instanţa judecătorească a fost redus de la 30 la 10 zile, iar primul termen de judecată trebuie să fie în cel mult 15 zile de la înregistrare. Persoana sau familia selectată în timpul procedurii de potrivire inițială are obligația de a veni în România și a locui efectiv în țară pe o perioadă de cel puțin 30 de zile consecutive, în scopul realizării potrivirii practice cu copilul”.
„Au fost simplificate şi procedurile privind cererile de încredinţare, dar şi cele privind obţinerea atestatelor pentru adopţie. Termenul de întocmire a raportului pentru facilitarea demersurilor vizand eliberarea atestatului de adopţie a fost redus la 90 de zile. Mai mult, încredinţarea în vederea adopţiei nu va fi necesară pentru adopţia copilului pentru care a fost deschisă procedura adopţiei interne şi acesta se află în plasament la unul dintre soţii familiei adoptatoare sau la familia adoptatoare de cel puţin 6 luni. Noua formă a legii prevede şi condiţii mai uşoare pentru părinţii adoptivi care sunt cetăţeni români. Guvernul stabilise că aceştia au dreptul să demareze proceduri de adopţie dacă au locuit cel mult un an în România înaintea solicitării, însă Camera Deputaţilor a hotărât ca acest termen să fie redus la 6 luni. Noua Lege a adopţiei, iniţiată în 2015 de Guvern, a fost aprobată în unanimitate de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, și urmează să meargă la promulgare. Legea intră în vigoare la 4 luni de la data publicării în Monitorul oficial”, încheie Adina Dumitrean.
Lasă un comentariu