Din cauza birocrației și a lipsei de informatizare din sistemul sanitar, raportările numărului de paturi libere din spitale nu au coincis niciodată cu realitatea.
Într-o postare pe Facebook, Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad vorbește despre nevoia imperioasă de inovație, de informatizare în sănătate. Potrivit acestuia, pandemia a scos la iveală un sistem birocratic administrativ întortocheat.
„O mare problemă în pandemie a fost cunoașterea numărului de paturi din spitale… Câte paturi sunt libere în județul X, spitalul Y, secția Z, este o nebuloasă… La această întrebare se răspunde și astăzi cu adrese, fax, tabele Excel, centralizări, raportări la 6 ore. În țara cu cel mai rapid internet din UE! Și cum totul este în dinamică, paturile se eliberează, pacienții se transferă, secțiile își schimbă structura și niciodată raportările nu au fost corecte. Zilnic se raportează paturi ocupate, paturi libere, paturi ATI ocupate, paturi ATI libere, sunt 41 de UAT-uri, unde 41 de oameni în instituții, plus alți 576 de oameni în fiecare spital, fac adrese pe coli A4, alții semnează în trei exemplare, se scanează, se trimite la centru, de acolo spre alt centru, așa încât, atunci când ajunge informația centralizată, ori nu mai este utilă ori este greșită în 90% din cazuri. Un soft simplu care interconectează spitalele și fiecare secție ar fi fost de ajuns. Ce ar fi dacă cei din industrie și-ar ține stocurile în registre? Unde este Evidența? Eficiența? Predicția? Costurile zilnice sunt efectiv imense… dacă cineva le calculează, desigur. Risipa pe care ne-o permitem este imensă. Cheltuim mult și ineficient. Trebuie să reducem costurile prin simplificare și informatizare. Nu mai bine făceam o chestie simplă, elegantă, informatizată? Ieri postam că la inovație suntem pe ultimul loc în UE. Mă uit la Estonia ce apetit are pentru inovație și ce efecte se produc în sistemul public și de sănătate. Eu aș striga doar la câteva companii de IT și sigur cineva ar dona soluția … doar că nici pentru acest lucru nu avem cadru legal … trafic de influență. Bine că avem GDPR. Așa că mai luăm 10 tone de A4 și un camion de imprimante și mai trece un an”, precizează Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad.
Rămâne de văzut dacă luarea de poziție a directorului DSP va determina o schimbare în sistem sau va rămâne, cum s-a mai întâmplat, doar un strigăt în pustiu.
Lasă un comentariu