Cel mai sigur, după cei circa 30 ani de nouă democrație, este faptul că nouă românilor nu ni se potrivește sistemul cu partide. Din păcate, sunt puține opțiuni așa că o repliere este mai mult decât necesară. Dacă un lucru nu funcționează, doar proștii continuă în același mod. Oricum, la noi nu s-au votat doctrine politice ci un amestec de teorie cu oameni fără scrupule. Nu ne putem aștepta din partea lor la vreo schimbare, dar în cazul sucombării bruște a sistemului actual va trebui să avem la îndemână ceva care să înlocuiască ceea ce s-ar putea numi vid administrativ. Schimbarea, în linii mari, ar fi: Puterea locală urcă spre puterea centrală, unde se formează instituții care decid pentru țară. Este mult mai ieftin dar și mult mai eficient.
Pe plan local sau regional se aleg oameni cunoscuți, reprezentativi prin ei înșiși, fără beneficiul vreunei platforme de partid. O parte dintre aceștia merge spre o cameră a regiunilor iar o alta spre camera superioară. Fiecare dintre cele două cu atribuții distincte. Împreună decid și au competența unui Sfat al Țării în probleme de strategie națională și politică externă.
Înăuntrul acestor două Camere se pot încheia alianțe care vor funcționa doar pe durata unei legislaturi. Șeful Senatului devine primul om în Stat. Programele de guvernare vor fi elaborate și aprobate tot de cele două Camere, iar un Executiv va fi chemat să le îndeplinească. Va fi obligația alianței majoritare din Parlament, care va trebui să propună un șef al Guvernului și o listă a miniștrilor conform programului de guvernare aprobat. Cu alte cuvinte Guvernul nu va avea un proiect, ci îl va executa pe cel aprobat deja.
Rămâne de stabilit modul cum se vor alege reprezentanții poporului în circumscripții sau zone electorale regionale. Sau, cum vor candida aceștia. Profilul obligatoriu și controlul conformității.
Important: Demnitarii vor fi plătiți în continuare de la bugetele locale, în afara cazului când se vor întruni și vor lucra în Parlament.
Lasă un comentariu