40.000 de euro din Baden Würtemberg, Germania, pentru o clasă de învățământ dual în domeniul tâmplăriei din Arad.
Consiliul Județean Arad și Consiliul Districtual din Tübingen au prezentat astăzi public un proiect comun de promovare a sistemului de învățământ dual. Primul pas în acest proiect-pilot este înființarea unei clase duale, cu specializarea „tâmplar universal”, la Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan”.
Pentru a impulsiona proiectul, denumit „Formarea duală ca oportunitate”, Fundația Baden-Württemberg va contribui cu 40.000 de euro, fonduri care vor finanța înființarea acestei clase-pilot, un schimb de experiență a profesorilor, cât și o campanie de promovare și conștientizare a importanței și utilității acestui sistem dual, prin care noile generații învață meserie încă din școală.
„Am pus bazele proiectului de acum trei ani, dar situația sanitară din întreaga lume a făcut să amânăm demararea acestuia. Dacă proiectul va avea succes, va putea fi extins, iar finanțarea lui să fie mai consistentă. Angajatorii din Arad își doresc personal calificat chiar din școală și sunt dispuși chiar să ofere burse pentru școlarizarea viitoarei forțe de muncă. Odată calificați într-o meserie și cu aptitudini corespunzătoare, tinerii aceștia vor avea o șansă în plus în viață nu doar la Arad, ci oriunde în lume. Pentru o comunitate este la fel de important să creeze atât meseriași, cât și absolvenți de facultate. Chiar dacă nu avem, ca și Consiliu, atribuții directe în acest domeniu, am profitat de parteneriatul pe care îl avem cu Districtul Tübingen și am demarat acest proiect pe care îl sprijinim, împreună cu ceilalți factori implicați: mediul de afaceri, Inspectoratul Școlar și Camera de Comerț. Subliniez că o parte din aceste fonduri va fi direcționată spre mediatizarea și popularizarea sistemului dual de învățământ, pentru a conștientiza în special părinții că acest sistem reprezintă soluția corectă de viitor”, a afirmat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Joachim Walter, președintele Districtului Tübingen, a precizat că scopul finanțării acestui proiect este sprijinirea tinerei generații. „Un absolvent care învață o meserie va putea obține un loc de muncă mai bun și, desigur, va avea o viață mai prosperă. În Germania, peste 50% dintre germani își încurajează copiii să învețe o meserie. Acest sistem, dual, a ridicat economia Germaniei” a precizat domnul Joachim Walter, care a subliniat că „cel mai important aspect al acestui proiect este decizia părinților, care trebuie să înțeleagă că învățământul dual este foarte important pentru ca viitoarele generații să obțină locuri de muncă mai sigure și mai bine plătite”.
La rândul său, Marius Göndör, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean, a subliniat că învățământul dual din România a cunoscut un regres în perioada pandemiei, iar „proiectul comun Arad-Tübingen poate relansa acest învățământ dual. Este un proiect-pilot, care poate reprezenta un exemplu și pentru alte unități de învățământ. Urmează Târgul Educațional, organizat la Expo Arad, unde vom promova proiectul pentru a cărui funcționalitate este necesar un număr minim de 15 elevi”, a afirmat Marius Göndör.
„Liceul nostru este pregătit pentru învățământul dual, pentru crearea acestei clase pilot – a precizat Florinel Boja, directorul Liceului Tehnologic „Iuliu Moldovan” –, din mai multe puncte de vedere: atelierele pe care le avem sunt funcționale și mai trebuie aduse doar unele îmbunătățiri tehnologice. În plus avem capacitatea de a oferi elevilor cazare și masă gratuite. Am făcut deja primii pași pentru implementarea proiectului, ne-am întâlnit cu principalii agenți economici care funcționează în acest domeniu, al prelucrării lemnului și al tâmplăriei, cărora le-am prezentat modelul german de școala duală. Dar, pentru ca acest proiect să reușească, este necesar ca triunghiul școală-mediu de afaceri-administrație să colaboreze cât mai bine”.
Lasă un comentariu