O nouă controversă înainte de Euro: Analiștii îl recomandă, Edi Iordănescu îl „sare”

Se apropie momentul în care Edward Iordănescu va anunța lotul pentru turneul final al Campionatului European de fotbal. Cu siguranță că multe dintre alegerile antrenorului vor fi contestate, pentru că (nu-i așa?), există aproximativ 19 milioane de selecționeri în România.

Discuțiile au început imediat după obținerea calificării la competiția găzduită de Germania în perioada 14 iunie – 14 iulie. Primul jucător pentru care există un lobby important din partea oamenilor de fotbal este Alexandru Mitriță, de la Universitatea Craiova. Fără doar și poate, Mitriță este unul dintre cei mai valoroși fotbaliști din campionatul intern. Fără contribuția sa, oltenii nu ar fi terminat pe locul 3. Poate că nu s-ar fi calificat nici în Play-off.

Jucătorul pe care New York City plătea 8 milioane de euro a marcat 16 goluri și a dat 14 pase de gol în sezonul 2023-2024. Cu toate acestea, nu a fost convocat de Iordănescu jr. pentru partidele amicale jucate în luna martie, contra Irlandei de Nord (1-1) și Columbiei (2-3).

Întrebat de ce nu l-a convocat pe oltean, selecționerul a spus: „Oricine are deschisă ușa naționalei, nu pot să iau dreptul unui jucător să își reprezinte țara, dar trebuie să demonstreze că are valoare, că e în formă și că se poate integra într-un grup. Poate faptul că nu a fost atât de competitiv cum cred că ar fi putut să fie, cu o mentalitate mai competitivă, a făcut ca el să nu realizeze lucruri și mai mărețe la cluburile pe unde a fost”.

Louis Munteanu, un alt subiect de „dezbatere națională”

Un alt jucător de valoare din campionatul intern care este ocolit de Edward Iordănescu este Louis Munteanu. Atacantul împrumutat de Fiorentina la Farul a marcat 7 goluri și a dat 2 pase decisive în cele 10 partide din Play-off, cărora li se adaugă cele 5 reușite și 3 asist-uri din sezonul regulat.

Nu a fost convocat nici el de Iordănescu jr. pentru partidele de verificare cu Irlanda de Nord și cu reprezentativa Columbiei, dar sunt mulți foști fotbaliști, în prezent analiști tv, care consideră că nu ar trebui să lipsească din lotul deplasat în Germania.  

„Louis Munteanu e cel mai bun atacant din România și trebuie luat la Euro. Edi are datele lui, vede într-un anumit fel, dar și noi vedem fotbal. Eu cred că Munteanu e cel mai bun din România, dar, poate, Edi nu vede la fel”, a considerat Ilie Dumitrescu. La rândul său, Florin Răducioiu a spus: „Îmi place foarte mult Munteanu, Louis Munteanu. Îmi place foarte mult, mă revăd un pic în el, îmi place un pic stilul lui, a dat goluri fantastice, mă revăd în acele goluri”.

Raul Rusescu: „L-aș lua cu ochii închiși”

Și Raul Rusescu a făcut lobby pentru atacantul dorit de FCSB și de Rapid: „Printre alții, mi-aș fi dorit să-l văd și pe Louis Munteanu la echipa națională. E un jucător care îmi place la nebunie. Absolut că l-aș vrea la FCSB, l-aș lua cu ochii închiși!”.

Louis Munteanu a evoluat în numai două meciuri din preliminariile Euro 2024, de fiecare dată venind de pe banca de rezerve. El ar putea reprezenta un atu pentru „tricolorii” cotați cu șansa a treia în grupa E, potrivit Mr Bit România.

Ionuț Badea, fostul antrenor al naționalei de tineret, a propus un nume surpriză: „Nu l-aș neglija pe Alexandru Băluță ca mijlocaș lateral, mai ales că Moruțan nu va fi. A demonstrat că este polivalent, a jucat nouă fals, a jucat în bandă. Aleargă foarte mult. Eu nu l-aș neglija”.

Alex Mitriță, Louis Munteanu, dar și Alex Băluță și alți fotbaliști de top ar putea profita de faptul că UEFA a mărit loturile de la 23 la 26 de jucători pentru echipele naționale care vor juca la Campionatul European. Federațiile trebuie să comunice listele definitive până la finalul zilei de 7 iunie. Tocmai de aceea FRF a devansat cu o zi amicalul cu Liechtenstein, programat inițiat pe 8 iunie.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.