O săptămână de succes pentru artiștii Companiei de Teatru Aradi Kamaraszínház

O săptămână de succes pentru artiștii Companiei de Teatru Aradi Kamaraszínház

Ernő Tapasztó, actor-regizor al Companiei de Teatru Aradi Kamaraszínház, a primit premiul aniversar „Atelier 30”, iar actrița Imola Kézdi a fost nominalizată la categoria Cea mai bună actriță pentru spectacolul „Shirley Valentine” la cea de-a XXX-a ediția a Festivalului Internațional de Artele Spectacolului „Atelier” de la Baia Mare.

Marele premiul, trofeul Festivalului Internațional de Teatru Underground din Arad a fost acordat spectacolului „497”, coproducție a Companiei de Teatru Aradi Kamaraszínház și Ansamblul de Dans Tabán din Békéscsaba (Ungaria), iar actrița Alexandra Tapasztó a primit Premiul Presei Arădene.

Festivalul Internațional de Artele Spectacolului „Atelier” este unul dintre cele mai vechi festivaluri internaționale de teatru din România, fondat de dramaturgul Radu Macrinici, în anul 1992. Este o manifestare teatrală neconvențională, cu caracter exploratoriu, care de la începuturi își propune să semnaleze, prin intermediul spectacolelor invitate, cele mai noi tendințe ale artei teatrale contemporane. Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház” a fost prezentă la mai multe ediții ale festivalului. Ediția din acest an a avut loc în perioada 7-15 iunie, iar trupa arădeană a prezentat spectacolul Shirley Valentine, de Willy Russel, un one-woman show cu actrița Imola Kézdi, una dintre cele mai apreciate actrițe din România. Pentru rolul din spectacolul Shirley Valentine,  Imola Kézdi a fost nominalizată la Premiul pentru cea mai bună actriță.

În cadrul festivalului Atelier a fost recunoscută și munca acelor artiști care încă de la începuturi participă la întâlnirea teatrală prestigioasă de la Baia Mare și care, în prezent, prin munca lor contribuie la promovarea și recunoașterea artei teatrale din România. Premiul aniversar „Atelier 30” a fost acordat actorului și regizorului Ernő Tapasztó, fondatorul Companiei de Teatru Aradi Kamaraszínház. Publicul a putut vedea regizările lui Tapasztó la numeroase festivaluri internaționale de teatru importante, spectacolele lui au captat în mod repetat atenția profesioniștilor din domeniul teatrului. Sub conducerea lui, Compania de Teatru Aradi Kamaraszínház a câștigat zeci de premii la festivaluri de teatru internaționale din România și Ungaria.

Producțiile Companiei de Teatru Aradi Kamaraszínház au fost premiate și la Arad, unde spectacolul de dans performance „497”, coproducție a Companiei de Teatru Aradi Kamaraszínház și Ansamblul de Dans Tabán din Békéscsaba (Ungaria), a câștigat Marele Premiu al Festivalului de Teatru Underground, ediția a XIV-a. Spectacolul a obținut trofeul festivalului internațional de teatru, fiind selectat dintre aproape patruzeci de reprezentații. Coregrafia spectacolului, care se remarcă printr-o lume vizuală deosebită, a fost realizată de coregraful-dansator Tamás Farkas, conducătorul Ansamblului de Dans Tabán din Békéscsaba. Muzica spectacolului a fost compusă de Gábor Gera, iar scenografia a fost creată de Ioan Horga. Regia este rezultatul muncii comune a coregrafului Tamás Farkas și a lui Ernő Tapasztó, directorul artistic al Companiei de Teatru de la Arad. Dansatorii, care sunt și protagoniștii spectacolului, au fost Patrik Harmati, Richárd László, Bence Móricz și József Varga.

La Festivalul Internațional de Teatru Underground, desfășurat între 31 mai și 9 iunie, a fost premiată și actrița Alexandra Tapasztó. Membră a Companiei de Teatru Aradi Kamaraszínház, ea a primit Premiul presei arădene pentru interpretarea sa în spectacolul The Voyager. Regia producției comune a Companiei de Teatru Aradi Kamaraszínház, Teatrul Carousel și mARTA Cultural Hub este semnată de Theo Herghelegiu.

Sursa foto: Compania de Teatru Aradi Kamaraszínház

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.